Halloweeni programok Budapesten

A halloween Amerikában az egyik legnépszerűbb ünnep. Az emberek éjjel rémisztő jelmezbe bújnak, kísértethistóriákat mesélnek egymásnak, és töklámpásokat faragnak. Ám a magyar fővárosban is gazdag halloweeni programkínálat várja a kimozdulni vágyókat.

Bár IV. Gergely pápa a IX. században a pogány hagyományok átreformálása érdekében mindenszentek napjává kiáltotta ki november 1-et, a halloween mégis pogány ünnep maradt. A kelta samhainra, vagyis a kelta naptár utolsó napjára, a nyár végére vezethető vissza, ami a halottakhoz kötődik. A kelták és a gael nyelvet beszélő népek ugyanis úgy hitték, hogy október 31-én a világ és a túlvilág közti határ elvékonyul, sőt megnyílik, tehát a holtak és a természetfeletti lények átjöhetnek az emberek közé.

A halloween elnevezés a 16. század folyamán alakult ki. A mindenszentek előtti éjszakát az írek All Hallows’ Eve-nek nevezték, ezt később a skótok egyszerűsítették halloweenre. Az ünnep szimbóluma hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, vagyis az úgynevezett Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: elsősorban a gonosz szellemek távoltartása volt a feladata, másrészt pedig ezzel világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. A legtöbb országban ismerik a halloween ünnepét. Napjainkra már itthon is egyre divatosabb lett a mindenszenteket megelőző nap játékos hangulata, hogy halloweeni ruhákat öltsünk és töklámpást készítsünk. Cikkünkben az október utolsó hétvégéjének alkalmából szervezett budapesti programokat gyűjtöttük össze.

Október 28-án 19–21 óra között rendezik meg a Hősök terén a 2017-es budapesti Töklámpás Fesztivált, mely nem csupán egy fesztivál, de jelentős jótékonysági esemény is. A résztvevők magukkal hozzák az otthon faragott töklámpásaikat, s megtekintik egymás munkáit, de a szervezők arra kérik őket, hogy hozzanak néhány konzervet vagy tartós élelmiszert is, amit a Gyermekétkeztetési Alapítvány eljuttat majd a rászoruló gyermekek részére.

Október 28–29. a 2017-es budapesti Halloween Fesztivál hétvégéje is, amely az idei év legnagyobb halloweeni bulija. Az ingyenes rendezvény helyszíne a Hősök tere melletti Műcsarnok parkolója lesz. Szombaton jelmezverseny, Kökény Attila– és AK26-koncert, a Michael Jackson Dance Tribute műsora, este pedig DJ-JOVAN halloweeni diszkója szórakoztatja a közönséget. Vasárnap tökfaragó versenyre lehet benevezni, melynek eredményhirdetése után L.L. Junior, a HAM KO HAM és az Arató Disco veszi birtokba a színpadot. A felsoroltak mellett mindkét napon lesznek gyerekprogramok is, továbbá tökfaragás, kézművessátor, gasztroutca és kirakodóvásár.

A gyerekeket október utolsó hétvégéjén és hétfőjén Halloween Express várja a Gyermekvasúton, míg a jelmezbe bújó felnőttek a Halloween Partyhajón szórakozhatnak. A hajó október 28-án 22:30-kor indul. A kétórás programon a változatos koktélokat boszorkányok szolgálják fel, a hajót pedig töklámpások világítják meg. A partihajó végállomása a KRAFT. A programra előzetes jegyvásárlás szükséges, a belépő ára 6900 Ft.

Az egyetemen is lesznek programok: október 26-án az ELTE Angol-Amerikai Intézete szervezi a Halloween Partyt a Könyvtár Klubban. Az italakciók mellett filmvetítés (The Nightmare Before Christmas), jelmezverseny és közös szellemidézés várja a látogatókat, a zenét DJ PlatternZ szolgáltatja. Az ELTE-s rendezvények másnap is folytatódnak, hiszen a TTK halloweeni összejövetelt tart a Rákóczi úti Stifler Barban.

Forrás: programturizmusedenkertIndex

Kép: Bizzarium

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]