Filmklub a Pszichológiai Karon – Lavina (2014)

Amikor a művészet és a pszichológia találkozik. Amikor nem elég csak megnézni egy filmet. Vagy nem érdemes csak megnézni. Beszélni kell róla, elemezni, boncolgatni, bevonódni. Amikor egy film kérdéseket tesz fel. Amikor egy film inspirál. Amikor egy film nem hagy nyugodni.

A Magyar Pszichológiai Társaság egyik programsorozata a havi egyszer megrendezett filmklub. Az októberi alkalom témája a Lavina című film lesz.

Időpont: 2017. október 27. (péntek) 17:00–20:00

Helyszín: ELTE PPK Pszichológiai Intézet – Izabella u. 46., 216-os terem

A filmklub vezetői: Farkas Aranka és Pőcze Diána

Meghívott vendég: Kiss Kinga, klinikai gyermek és serdülő szakpszichológus, gyermekterapeuta

Szakmabelieket és laikusokat is egyaránt szeretettel várnak.

A Lavina, eredeti címén Force Majeuret, Ruben Östlend filmje. Elsőre egy elég egyszerű történetnek tűnik, egy család elmegy a síelni az Alpokba. Apa, anya, két gyerek, látszólag minden rendben van velük, jómódúak, teljesen átlagosak, semmi extra. Ebbe az idilli képbe tör be a sívakáció második napján egy lavina. Ez adja a film alapkonfliktusát, illetve az, hogy az apa csak saját magát mentve, a gyerekeivel és a feleségével mit sem törődve elmenekül. Szerencsére itt a történet nem megy el a katasztrófafilm irányába, a család túléli a lavinát, viszont az addigi békés életük teljesen felborul. A film azzal foglalkozik, hogy egy ilyen cserbenhagyás után mi lesz a bizalommal, helyre lehet-e állítani. Apa-e az ilyen apa. Hogyan érinti a család összes tagját egy ilyen eset. De a film itt nem áll meg. Észrevétlen bekúszik a néző fejébe és fokozatosan adagolja a kellemetlenebbnél kellemetlenebb kérdéseket. És én vajon mit tettem volna? Elég bátor vagyok-e ahhoz, hogy ne a saját életemet mentsem? Mi van akkor, ha nem? Meg tudok-e bocsájtani magamnak, ha nem? Meg tudok-e bocsátani annak, aki cserben hagy engem? Ki a legfontosabb ember az életemben? Saját magam vagy valaki más? Ilyen és ehhez hasonló kérdések, felvetések kezdenek el mozogni az emberben a Lavina kapcsán, és jó, ha ezekkel nem marad egyedül.

A filmklub célja, hogy olyan alkotások kerüljenek megvitatásra, amelyeknek van valamilyen pszichológiai vonulata, inspirálóan hatnak, és el tudnak indítani egy beszélgetést. Nem önmagában az adott film elemzése a cél, hanem a film kapcsán felmerülő lélektani jelenségek, folyamatok megvizsgálása, együtt gondolkodás a megjelenő szimbólumokról, szereplőkről, történetekről.

Érdekes és izgalmas élmény lehet egy ilyen filmes-beszélgetős este, nagyobb hatással lehet rád, mint elsőre gondolnád.  Ne hagyd ki, ha pszichológiát tanulsz, és szeretnél az egyetemen szabad keretek között beszélgetni, tanulni, gondolkodni. Ha szeretsz elmélyedni filmekben. Ha csak érdekel a pszichológia. Ha foglalkoztat valamelyik fentebbi kérdés. Ha jobban szeretsz közösségben filmet nézni, mert érdekesnek tartod mások megfigyeléseit. Ha szeretsz lélektani dolgokról beszélgetni. Ha téged kifejezetten a Lavina című film érdekel. Vagy ha bármi ezzel a filmklubbal kapcsolatban felkeltette az érdeklődésedet.

A film és a beszélgetés elindíthat a gondolkodásodban egy lavinát – vagy elindíthat benned egy gondolatlavinát, amiben nem maradsz egyedül, mert hasonló érdeklődésű társakat is kapsz hozzá. Kizökkensz a hétköznapokból és a Lavina által egy extrém belső utazás közepén találhatod magad.

 

 

Forrás: facebook.com , port.hu

Kép forrása: channel4.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]