4+1 legendás helyszín sportkedvelők bakancslistájára

Léteznek olyan sporthelyszínek, amelyek nevének hallatára a szurkolók szíve erősebben dobban. Amelyeket még a sport iránt nem érdeklődők is ismernek.  Amelyek történelmükkel, egyedülálló hangulatukkal vagy az őket körülvevő mítosznak köszönhetően kiérdemelték, hogy a sport szentélyei közé soroljuk őket. Összegyűjtöttem néhány ilyen helyet, amely joggal kerülhet minden sportkedvelő bakancslistájára.

1.Wimbledon, Nagy-Britannia

A tenisz legrégebbi és legismertebb helyszíne Wimbledon. London külvárosa ad otthont az egyetlen füves pályás Grand Slam tornának, amelyet 1877 óta rendeznek. Wimbledon szigorúan őrzi hagyományait. Ez ugyanis az egyetlen tenisztorna, ahol a játékosok ruházata kizárólag fehér színű lehet. Ezt a szabályt olyannyira szigorúan veszik, hogy 2013-ban a rekordbajnok, nyolcszoros wimbledoni győztes Roger Federerrel is cipőt cseréltettek, miután a cipő narancssárga talpa ellentmondott a torna szabályainak. A két hétig tartó Grand Slam torna során számos prominens vendég is felbukkan a nézőtéren. Az angol királyi család rendszeres látogatója a versenynek, s páholyuk előtt még a legnagyobb bajnokoknak is fejet kell hajtaniuk. A legendás helyszín adott otthont a 2012-es londoni olimpia teniszversenyeinek, ahol férfi egyesben a hazaiak nagy örömére végül Andy Murray ünnepelhetett Wimbledon szent gyepén.

2.Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, Magyarország

A 2017-es budapesti vizes világbajnokság során megtudhattuk, miért emlegetik a Hajós Alfréd uszodát a vízilabda Mekkájaként. Parázs hangulat és fantasztikus atmoszféra fogadta a világ legjobb vízilabdázóit.  A magyar válogatott mérkőzésein pedig egyenesen megőrült a lelátó, végig teltház fogadta fiainkat és lányainkat. Az 1930-ban épült uszodát maga Hajós Alfréd tervezte. A sportlétesítményt egy fedett uszoda és több, nyitott külső medence alkotja. A VB során a mérkőzésekre az egyik katlanszerű, fedetlen medencében került sor, ami még inkább fokozta a hangulatot.

3.Maracana Stadion, Brazília

A labdarúgás rengeteg legendás stadionnal rendelkezik, így nehéz közülük egyet kiemelni. Valószínűleg a legtöbb szurkoló saját csapata otthonára gondol, mikor foci szentélyről esik szó. Választásom azért esett a Maracana Stadionra, mert a közelmúltban több jelentős világversenynek is helyszínéül szolgált a brazilok szent helye. A 2014-es foci VB és a 2016-os riói olimpia kultikus képeivé vált, ahogyan a megvilágított Maracana felett őrködik a Megváltó Krisztus szobra, míg a pályától nem messze a Copacabanán a következő brazil futballgeneráció tagjai gyakorolnak. A stadion az 1950-es világbajnokságra épült, a döntőben rekordszámú, 199 854 szurkoló buzdította az Uruguaytól végül vereséget szenvedő brazil válogatottat. Sajnos a Maracana jövője bizonytalan, állapota katasztrofális és lebontásáról is többször szó esett már.

4.Holmenkollen, Norvégia

A Holmenkollen Norvégia ikonikus síközpontja, ahol sífutó, síugró, északi összetett és biathlon versenyeket is rendeznek. A hegyes terület Oslo zöldövezetének része, amelyet a helyiek már a 19. századtól kezdve sportolásra használnak. Az 1932-ben létrehozott símúzeumot évente több millió turista látogatja, nem csoda, hogy Oslo legjelentősebb nevezetességei közé nőtte ki magát. Minden évben rendeznek itt világkupaversenyeket, s többször otthont adott világbajnokságnak is. A Holmenkollenen mindig nagyszerű hangulat uralkodik a versenyek során, a helyiek gyakran családi piknikkel kötik össze kedvenceik buzdítását. A norvég királyi család minden évben kilátogat a versenyekre, tovább növelve az esemény színvonalát.

Képtalálat a következőre: „holmenkollen ski festival”

 

 

4+1: BEAC pálya

Egy hely, ahol már biztosan jártál, vagy ha még nem, biztatlak, hogy látogass el ide. A BEAC pálya a maga kategóriájában szintén kultikus helyszín, egyetemisták sportéletének központja, fontos találkahely. Sokkal több, mint egy átlagos sporttelep. Aki részt vett már BEAC rendezvényen (pl. Sport7, Fit Night), sosem felejti el hangulatát. Aki rendszeresen jár ide sportolni, el sem tudja képzelni mindennapjait a BEAC pálya nélkül. A BEAC Magyarország legrégebbi egyesületei közé tartozik, 1898-ban alapította Eötvös Loránd . Egyetemünk sportklubja 5 olimpiai bajnokkal gazdagította hazánkat, valamint a mai napig számos élsportoló tartozik kötelékébe. Gyere ki szurkolni vagy sportolni, nem fogsz csalódni!

 

BEAC fényképe.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]