Októberben is Margó Fesztivál!

Október 19-e és 22-e között tizedik alkalommal rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt. Az esemény helyszíne a Tesla lesz, ahol hetven új cím mutatkozik be, és a magyar szerzők mellett külföldről meghívott írókkal is találkozhatnak az érdeklődők.

A fesztivál hétéves,  három éve pedig már nemcsak a nyári időszakban, hanem ősszel is megrendezésre kerül. A  CAFe Budapest keretében zajló ingyenes programon olyan kortárs magyar és külföldi írók új művei mutatkoznak be, mint Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Szécsi Noémi, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Szentesi Éva, Krasznahorkai László, Bödőcs Tibor, Al Ghaoui Hesna, az orosz Jurij Poljakov, a dán Dorthe Nors, az izraeli Zeruja Salev vagy a cseh Jaroslav Rudis. 

A Margó Facebook-oldalán induló játékban az új művek megnyerhetők, azok pedig, akiknek nem kedvezett a szerencse, a Teslában 20–50%-os kedvezménnyel vásárolhatják meg a könyveket. Ráadásul a könyvvásáron jelen lévő 26 kiadó korábban megjelent kiadványokat is kínál akciós áron a standjainál. Az árusítóhelyek október 19-én és 20-án 16–22 óráig, 21-én és 22-én 11–20 óra között tartanak nyitva.

A csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvény programkínálata igen gazdag. Csütörtökön szó lesz a Young Adult irodalomban jelen lévő tabutémákról, továbbá olyan írókkal beszélgetnek, mint Potozky László, Szeifert Natália, Jurij Poljakov vagy a legutóbb Aegon Művészeti Díjjal jutalmazott író, Krasznahorkai László.

Péntek este Grecsó Krisztián mesél a Harminc év napsütés című könyvéről, a Zeitgeist Masterclasson Ambrus Attila (Viszkis), Pajor Tamás és Peer Krisztián beszélget pályájukról és önmaguk újraértelmezéséről, illetve sor kerül a Litera „Szerelmes Arany” című 15. születésnapi estjére is. Az Arany János-évfordulón az oldal Megsemmisült versek címen hirdetett pályázatot, melyben Arany János megsemmisült szerelmes és erotikus verseinek játékos rekonstruálására kérte a költőket. Ezekből az alkotásokból kapunk ízelítőt Babiczky Tibor, Karafiáth Orsolya, Keresztesi József, Kiss Judit Ágnes, Kukorelly Endre, Lövétei Lázár László, Mesterházi Mónika, Szabó T. Anna, Varró Dániel és Vörös István előadásában.

Szombat délután Arany és Petőfi barátsága elevenedik meg levelezésük által a Teátrum színpadán, és sor kerül az Európa női szemmel című programra is, amely tíz kortárs női szerző nézőpontjából mutatja be Európát. Az est zárásaként a Charles Bukowski Macskák című zenés irodalmi esztrádot tekinthetik meg a vendégek.

Vasárnap kiderül, hogy kikből lehetnek ifjúsági szerzők, a Bob és Bobék Orchestra által bemutatkozik a kortárs Toldi, Valuska László Závada Péterrel beszélget, illetve a Teátrumban A bilincs a szabadság legyen című egyfelvonásos által feltárul Mészöly Miklós és Polcz Alaine kapcsolata.

A fesztivál díjátadóval zárul majd, a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díjat október 22-én este adják át. A Margó Irodalmi Fesztivál és a Könyvesblog által 2015-ben alapított elismerés győztese idén Gyurkovics Tamás, Pető Péter és Szöllősi Mátyás közül fog kikerülni.

A hétvégén családi programok is lesznek: Farkas Róbert egy csillagász segítségével az univerzumról mesél a gyerekeknek, akik ezután megnézhetik a Lángemeséket Berg Judittal, Cserna-Szabó András pedig pacalt főz a Tesla udvarán.

A 10. Margó Irodalmi Fesztivál részletes programja itt olvasható.

Forrás: Margó FesztiválCultura

Kép: Bookline

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]