Megsemmisült versek – a Litera Arany Jánoshoz kapcsolódó pályázata

A Litera irodalmi portál az Arany János-emlékévben és a 15. születésnapja évében Megsemmisült versek címen meghívásos és nyílt pályázatot hirdet azonos témában. A meghívott szerzők legjobbja kapja az idei Litera-díjat, de a nyílt pályázat legjobb három írását is díjazzák. A határidő szeptember 30-a.

A felkért szerzők és a nyílt pályázatra nevezők feladata Arany János megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása.

A költő ugyanis írt ilyen típusú szövegeket, amelyek azonban az utókorra nem maradtak fenn. „Arany Jánosnak, ellenőrizhetetlen hírek szerint, voltak erotikus versei, amelyeket Voinovich Géza, a hagyaték örököse sosem adott ki, s amikor megsemmisült a villája, odavesztek az Arany-kéziratok is” – nyilatkozta Szörényi László Szőnyei Tamásnak a Magyar Narancsban. Faludy György is hasonlót állított egy interjújában: „Arany Jánosnak nem azért nem maradtak fenn erotikus költeményei, mert nem írt ilyeneket, hanem mert kéziratait egy pincében elmosta a belvíz. Sajnálatos tény, hogy a költemények a jelenkori technikai eszközök segítségével ismét olvashatók lennének, ha a lemondó családtagok akkoriban nem dobták volna ki a víz áztatta papírkötegeket.” Nyáry Krisztián ugyanerről számol be: „Szerelmes leveleit valószínűleg elégette, s erotikus verseiről is csak annyit tudunk, hogy léteztek. Halála után a család egy pincében őrizte az életműből kilógó költeményeket, amelyekből talán többet tudnánk meg Teleki Julianna iránt érzett érzelmeiről is. A pince egy nap beázott, ezt felmentésnek vették az örökösök, akik nagy megkönnyebbüléssel megsemmisítették az átnedvesedett paksamétát. Pedig micsoda versek lehettek!”

Az Arany János-kutatásokból tudható, hogy a kötelességek közé szorított életet élő példás férjet és családapát mély érzelmek fűzték egykori tanítványához, Rozmány Erzsébethez, akiről feltehetőleg a Toldi szerelme Rozgonyi Piroskáját mintázta, és a feltételezések szerint ugyancsak erős vonzalmat érzett Tisza Lajos felesége, Teleki Julianna grófnő iránt, amikor a geszti kastélyban Domokos nevű fia mellett nevelősködött. Ennek egyetlen bizonyítéka maradt ránk, a Hajnali kürt című vers, mely az értelmezők szerint egy szerelem élményéről ad hírt.

 

A meghívásos pályázatról

A Litera irodalmi portál minden évben átadja a Litera-díjat meghívásos pályázata legjobbjának. A felkért szerzők feladata ez alkalommal tehát Arany János megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása. A díj nyertesét az idei és a korábbi években a portálnál megfordult kiváló gyakornokokból álló, speciális diákzsűri választja ki. A díjátadásra 2017 októberében, a Margó Irodalmi Fesztiválon kerül sor. A meghívásos pályázatra felkért írók művei olvashatóak lesznek a Litera oldalán. A Litera-díj minden esetben egy, az írói tevékenységhez szükséges, értékes elektronikus eszköz (laptop, e-olvasó stb.), valamint hagyományos módon egy vésett réztábla. A meghívásos pályázattal párhuzamosan a Litera nyílt pályázatot is hirdet.

 

A nyílt pályázatról

A Litera, ahogy pályázati felhívásában írja, Arany János stílusában írt verseket vár, olyan strófában és verselésben, amelyek lehetőség szerint Arany életművében előfordulnak. A versek hosszúsága minimum 14, maximum 100 soros lehet. A pályázók feladata, ahogy korábban írtuk, a meghívásos pályázathoz hasonlóan, Arany János megsemmisült szerelmes és/vagy erotikus verseinek játékos rekonstruálása. Szólhatnak e művek feleségéhez, Ercsey Juliannához, és mindazokhoz a nőkhöz, akikről irodalomtörténészek joggal feltételezik, hogy Aranyból titokban romantikus érzelmeket váltottak ki, de íródhatnak képzelet szülte, fiktív asszonyokhoz és lányokhoz is, megénekelhetnek valós, vélt vagy kitalált szerelmeket.

 

A beküldés határideje: 2017. szeptember 30. éjfél.

 A pályaműveket a litera@litera.hu és/vagy a litera2006@gmail.com címre várják „Megsemmisült versek” tárggyal.

Eredményhirdetés: 2017. október (a győzteseket e-mailben fogják értesíteni).

 A beérkezett pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. A legjobb három alkotás jutalmat kap, és megjelenik a Literán.

 

A pályázat követelményei:

Csak meg nem jelent művet fogadnak el (internetes közösségi oldalakon és blogokon publikált írások is megjelentnek számítanak).

A pályázat feltételeit nem teljesítő, valamint a határidőn túl érkezett műveket nem tudják elfogadni. A pályázatkiírók a direkt párt- és aktuálpolitikai tartalmaktól való tartózkodásra kérik a pályázókat, minden más tekintetben a Litera Alapelveiben megfogalmazott szabályok érvényesek.

– Egy pályázó csak egyetlen művet küldhet be valós e-mail-címről, saját néven.

 

A díjátadásról

A Litera-díjat és a nyílt pályázat díjait az idei őszi Margó Irodalmi Fesztiválon adják át, a portál nagyszabású születésnapi rendezvényén, a Teslában.

 

A Litera-díjról

 A Litera 2017-ben tizenkettedik alkalommal adja át jelentős presztízsű díját. A 2006-ban alapított díj átadására évekig a 2006-os Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon került sor a fesztivál helyszínén, majd különböző, változó helyszíneken zajlott, többek között a Műcsarnokban és a Maros vendéglőben. Az eddigi nyertesek: Garaczi László (két alkalommal is), Péterfy Gergely, Dragomán György, Tasnádi István, Szécsi Noémi, Németh Gábor, Borbély Szilárd, Babiczky Tibor, Marno János, Mán-Várhegyi Réka.

 

A pályázat Facebook-oldalát itt találjátok, ne felejtsétek: szeptember 30-a!

 

Forrás: litera.hu

Kép forrása: litera.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]