Elhunyt Jevgenyij Jevtusenko, a Nobel-díjra is jelölt költő

„Tőle, ki gyógyít, és aki fát vág, és aki az öltönyt varrja nekem, elvárom: remekül tegye dolgát,dolga bármi legyen. Nem, ne legyen közepes, vacak átlag sem a sárcipő, sem a ház. Bűn a középszerűség, akárcsak a hazug szó: elfajulás. Buzdítsa ki-ki magát, hadd tenne dicsőt, remeket. Naggyá nem lenni: gyalázat. Mind naggyá legyetek!” – írta, az április elsején 85 éves korában elhunyt Jevgenyij Alekszandrovics Jevtusenko. Az ismert szovjet-orosz irodalmárt az egyesült államokbeli, oklahomai Tulsa városában érte a halál – közölte az egyik közeli barátja, Mihail Morgulisz (Mikhail Morgulis).

Jevgenyij Jevtusenko Zimában született 1932. július 18-án. Értelmiségi családban nevelkedett, szülei geológusok voltak. Érettségi után a moszkvai Gorkij Irodalmi Főiskolán tanult. Ekkor már megjelent első verse a Szovjetszkijszport című sportújságban, 19 évesen, 1952-ben pedig első verseskötetét is kiadták, A jövő felderítői címmel. Ugyanebben az évben felvették a szovjet írószövetségbe, annak legfiatalabb tagjaként.

A hatvanas évektől külföldön és hazájában egyaránt felfigyeltek rá. Rengeteget írt és szerepelt, több mint 150 kötete jelent meg. 1963-ban irodalmi Nobel-díjra jelölték. Hazájában tevékeny közéleti szerepet vállalt, például a szovjet írószövetség titkára és a PEN Klub alelnöke is volt. 1991-ben az Egyesült Államokban, Tulsában egyetemi tanári pozíciót vállalt, ahol orosz irodalomtörténetet oktatott. Fontosabb elismerései között szerepel az olaszországi Gabrieled’Annunzio költészeti díj és a hazájában elnyert Állami Díj.

Jevtusenkót március közepe óta ápolták egy tulsai kórházban, állapota az elmúlt napokban fordult válságosra. Életével megvalósította, amit Naggyá lenni című versében üzent számunkra: „Naggyá nem lenni: gyalázat. Mind naggyá legyetek!”.

 

Forrás: index.hu, wikipedia.org, litera.hu

Fotó: litera.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]