Elhunyt Kocsis Zoltán zongoraművész

Vasárnap délután elhunyt Kocsis Zoltán, kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc- díjas karmester, zeneszerző és zongoraművész, a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója. A magyar komolyzene megkerülhetetlen alkotója 64 éves volt.

A művész 2012 óta több szívműtéten esett át, egy néhány hónappal ezelőtti interjújában azt nyilatkozta, hogy már harminc-negyven éve fel van készülve a halálra, de addig fog dolgozni, amíg bír. Októberben fellépései nagy részét lemondta, mivel az orvosok pihenést írtak elő neki.

Kocsis Zoltán 1952. május 30-án született Budapesten, három éves korától zongorázott. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte tanulmányait, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendéke lett, ahol Kadosa Páltól, Kurtág Györgytől és Rados Ferenctől tanult. Tizennyolc évesen megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét, huszonegy évesen Liszt Ferenc-díjjal, huszonöt évesen Kossuth-díjjal jutalmazták az akkor már a nemzetközi szakma által is elismert zongoristát. 2004-ben a Cannes-i Midem fesztiválon életműdíjat kapott, és átvehette a francia művészeti érdemrend lovagi fokozatát. 2005-ben megkapta második Kossuth-díját a magyar államtól.

1983-ban Fischer Iván karmesterrel közösen megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. „Zenei óriás volt, a ritka zsenik egyike. Hatása egész generációjára felmérhetetlen.” – mondta róla pályatársa. 1984-ben Érdemes Művész címet, 1990-ben Kiváló Művész címet kapott, 1997 óta vezette a Nemzeti Filharmonikusokat, a zenekarral a világ minden táján megfordult a turnék során. Számos világhírű zenekarral lépett fel életében, többek között a Berlin- és a Bécsi Filharmonikusokkal, a Royal Philharmonic Orchestrával, a Chicagoi- és a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarral.

Életében fontos szerepet töltött be a jótékonykodás is, május 30-i, születésnapi koncertjeinek bevételét mindig a Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel.

Alapító tagja volt az Új Zenei Stúdiónak, vezetője a 2006-ban újraindult Bartók Új Sorozatnak, melyen belül Bartók Béla művei jelentek meg harmincegy lemezen. A CD-k közül többet rangos nemzetközi díjjal ismertek el, s a sorozat szerkesztőjét a következő évben a magyar kultúra követévé nevezték ki. Összesen 47 variációban dolgozta fel a Kiskarácsony, nagykarácsony című dalt és több, mint 140 zenekari hangszerelést készített jelentős zeneszerzők műveiből.

2010. január 16-án a Művészetek Palotájában mutatták be Arnold Schönberg Mózes és Áron című operáját, amelynek harmadik felvonását Kocsis Zoltán komponálta.

Temetéséről később intézkednek, Kocsist Magyarország Kormánya saját halottjának tekinti.

A magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb és legjelentősebb egyéniségére ezzel a videóval emlékezünk:

Forrás: IndexHiradoOrigo

Kép: HVG

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]