Bachusnak kedvez a nyár – borfesztiválok a Balaton parton

Itt a nyár, elindulunk kipihenni a vizsgák fáradalmait. Milyen lehetőségeink vannak, ha borkedvelők lévén szeretnénk körbejárni az ország tájait? A Balaton környékén lévő borhetekről olvashattok egy ajánlót.

Parti Pezsgés
Balatonboglár, július 8-10.
A boglári Parti Pezsgés onnan kapta a nevét, hogy középpontjába a dél-balatoni borászatok legjobb pezsgőit, gyöngyöző-és habzóborait helyezi.
Balatoni borfesztiválból sok van, de olyan, ahol kifejezetten a buborékos italoké a főszerep, csak egy. A boglári Platán sétányon a BB, a Bujdosó Szőlőbirtok, a Gutman Borpince és a Légli Szőlőbirtok mellett 14 olyan borászat lesz jelen, ami miatt szeretünk a környékbeli pincékbe látogatni. A fesztivált vidám, könnyed programként kell elképzelni: leugrik az ember a partra, aztán marad, mert egy pohár habzót csak meg kéne inni, és amúgy is elkezdődött a SuperStereo koncert. Rajtuk kívül a Party Band és a SoulBlaster szolgáltatja a fesztiválzenét.

VinCE Balaton
Balatonfüred, július 14-17.
Balatonfüred kétségtelenül nagy borkedvelő, a Tagore sétány pedig tökéletes cinkostárs ha borhoz kapcsolódó események szervezéséről van szó.
Július közepén is éppen itt állnak majd a standok, ahol a VinCE Magazin vaktesztje alapján kiválasztott borászok bontják meg becses palackjaikat, és persze mindemellett olyan kötelező fesztiválkellékek sem maradnak el, mint a frissensült ételek.
De ami még érdekesebb, hogy miközben egy pohár roséval letelepszik az ember az egyik Balaton-parti padra, elcsípheti Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyének egy-egy izgalmas momentumát, ekkor zajlik ugyanis a Kékszalag vitorlásverseny is. És ha már hajó, a fesztivál részeként 90 perces, hajós borkurzusokba is be lehet csatlakozni, de ehhez gyorsnak kell lenni a jegyvásárlással.
Ami viszont a parton zajlik, de hasonlóan izgalmas, ráadásul idén új program, az egy degusztációs ebéd és vacsora, balatoni specialitásokkal, sommelier-ek borkínálásával, hófehér abroszokkal, háttérben a Balatonnal.

Badacsony Bor7
Badacsony, július 15-31.
A Parti Pezsgés és a VinCE Balaton után pár nappal már Badacsonyban folytatódik az örök érvényű borfesztiválos tematika, méghozzá 17 napon át.
A borvidék 14 legnevesebb pincéjének legjobb borait lehet úgy megkóstolni, hogy csak pár lépést kell tenni egyiktől a másikig, de az sem számít majd vérlázítónak, ha esetleg egy Badacsonyi Pálinkaház-féle törkölypálinka is becsúszik közöttük. Gasztro fronton lesznek szegi sajtok, „hamuba sült” pogácsa és kürtőskalács, a helyi éttermek pedig kifejezetten erre az alkalomra komponálnak majd BOR7 menüket. Itt is koncertezik a SuperStereo, rajtuk kívül többek között Freddie, ByeAlex, a KFT és a Lóci játszik is beveszi majd a színpadot.

Balatonfüredi Borhetek
Balatonfüred, augusztus 6-28.
1932 óta minden augusztusban Balatonfüred válik a Balaton-felvidék borfővárosává. Legalábbis arra a három hétre, míg a Tagore sétányt borsátrak és pincetulajdonosok faházai lepik el.
A Balatonfüredi Borheteket azonban nem csak a közel kétszázötvenféle palackozott és kimért bor teszi egyedülállóvá, hanem a változatos programok és az azoknak hátteret adó balatoni panoráma. A nézelődés és kóstolgatás során megismerkedhetsz a régiót fémjelző rizlingekkel és a klasszikus rozékkal, nem beszélve a kitelepülő pálinkaárusok italairól. Emellett a borünnephez már-már hagyományosan zenei programmal csatlakozik a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat: augusztus 19-én fellép a gyergyószentmiklósi folk-rock brigád, a Bagossy Brothers Company, majd a nemzeti ünnep estéjén Herczku Ági és a Banda lép színpadra, akiket a népi dalkincset 21. századi modorban megszólaltató Makám követ. Végül augusztus 21-én az egyedi zenei stílusáról ismert Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Mongooz and the Magnet zenél.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]