Beszélgetés Koltai Lajossal a tolerancia jegyében

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán 2016. április 26-án találkozhatunk Koltai Lajossal, a magyar filmkészítés kiemelkedő alakjával, a Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima-díjas operatőrrrel és rendezővel, az Oscar-díjas Mephisto című film egyik alkotójával, aki idén áprilisban töltötte be a 70. születésnapját. A beszélgetés moderátora Tölgyesi Katalin lesz.

Koltai Lajos munkássága az egyik, ha nem a legmeghatározóbb a magyar filmgyártás történetében. Tagja az Oscar-díjakat osztó amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának és az Amerikai Operatőrök Egyesületének.

Megismerhettük mozi- és tévéfilmek operatőreként. Láthattunk általa fényképezett fekete-fehér filmeket, melyeknek kompozíciós szerkesztési módját hazánkban egyedülálló módon alkalmazta a színesfilm-fényképezésben. Továbbfejlesztette a szórt megvilágítás módszerét, a belső terek megvilágosításához használt technikájával a világelső operatőrök közé került. Alkotásai egy részében csak uralkodó alaptónust és szűk képkivágásokat használ, másrészt a valóságos fény- és színviszonyokon alapuló egységes filmkép megteremtését tűzte ki céljául. E technikának a kifinomult alkalmazása is hozzájárult ahhoz, hogy 1981-ben a Mephisto (Szabó István rendezésével) Oscar-díjat nyerjen, és 2001-ben a Malena című filmért Oscar-díjra jelölték.

Ezek mellett Koltai Lajos két film rendezője is. A Nobel-díjas Kertész Imre művén alapuló Sorstalanság 2005-ben, az Este 2007-ben készült.

A beszélgetés 2016. április 26-án 16:00 órakor kerül megrendezésre az ELTE TÓK (Budapest, Kiss János altábornagy u. 40.) 123. termében. A beszélgetés moderátora Tölgyesi Katalin lesz.

A hallgatók előzetes kérdéseiket a tarstud.tok@gmail.com ímélcímre küldhetik.

Forrás: elte.hu
Kép: hvg.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]