Nagy sikereket hozhat a LOVE

Hétfőn késő este tartották meg Bucsi Réka LOVE című animációs rövidfilmjének világpremierjét a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale). A vetítés nagy sikert aratott, így feltehetőleg sok díjat zsebelhet majd be.

Bucsi Réka 14 perces animációs rövidfilmje valamikor a jövőben, a jelenben vagy régen, egy messzi-messzi galaxisban játszódik, amelynek egyik bolygójára becsapódik egy zöld üstökös, és minden megváltozik. A munka három fejezetre tagolódik: a vágyakozás, a szerelem és a magány; ezen érzések hatását pedig különböző teremtmények átváltozásán keresztül mutatják be.

A rövidfilm világpremierje után Bucsi Réka elmondta, hogy eddigi munkáihoz klasszikus zeneműveket alkalmazott, így most először dolgozott együtt zeneszerzővel – David Kamp német hangtervező-zeneszerzővel -, és kérdésre válaszolva hozzátette, hogy nemcsak a LOVE készítése idején volt szerelmes, hanem mindig az.  A love szó már annyira ismert, hogy nem is szó, hanem kép, ezt mutatja, hogy a betűsor jelentését az is érti, aki nem tud olvasni – emelte ki a beszélgetés során Bucsi, majd hozzátette, alkotásával egy közeget, atmoszférát akart teremteni, amely át tudja adni a szerelem folyamatának érzéseit párbeszédek és karakterek nélkül, az “anyag változása” révén.

Bucsi Réka előző, Symphony No.42 című rajzanimációja is a Berlinalén debütált. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékén készített diplomamunka a 2014-es berlini szemle után több mint 50 nemzetközi fesztiválon aratott sikert, beválogatták a tavalyi Sundance Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába is, és bejutott a legjobb kilenc rövid animációs film közé, amelyek közül végül a kategória Oscar-jelöltjeit kiválasztották.

A LOVE magyar-francia koprodukció, magyarországi gyártója a Boddah, amelynek Bucsi Réka és Osváth Gábor producer mellett Rév Marcell és Szimler Bálint a tagjai.

Idén két magyar alkotást hívtak meg a Berlinalera, mely a világ egyik legnagyobb filmes közönségfesztiválja. A LOVE mellett Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjét is láthatják a nézők. Ennek világpremierjét a formabontó, kísérleti alkotásokat felvonultató Forum nevű szekcióban tartották szombaton.

forrás: mti.hu

kép: vimeo.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]