Újabb díjjal gazdagodik J.K. Rowling

J.K. Rowling, a Harry Potter és Cormoran Strike (Robert Galbraith álnéven írt) kötetek és az Átmeneti üresedés szerzőjét az amerikai PEN/Allen Alapítvány az irodalom szolgálatáért adományozott díjával tünteti ki.

Május 16-án adja át az irodalmi és emberi jogi csoport tavaszi New York-i gáláján a díjat a méltán híres írónőnek. Az alapítvány azzal indokolta döntését, hogy Rowling jótékonysági tevékenysége is kimagasló irodalmi munkássága mellett, amiért megalapította a szklerózismultiplex-kutatásokat támogató Volant alapítványt és a Lumos szervezetet, amely intézetbe adott gyermekek és családjuk egymásra találásában nyújt segítséget.

Rowling úgy nyilatkozott a kitüntetésről, mint nagy megtiszteltetésről: munkájának erkölcsi értékét az a szervezet ismeri el, amelyet oly nagyra becsül – itt elsősorban bebörtönzött írókért és a szólásszabadság védelmében tett munkájukra utalt.

Andrew Solomon, a szervezet elnöke szerint “Rowling könyvei a képzelet, az empátia, a humor és az olvasásszeretet gazdagságát képviselik, erkölcsi választások útját tárva fel, amelyek önmagunk megértésében segítenek minket. Rowling könyveiből és az írónőtől szerzett tapasztalataik alapján számtalan gyermek nemcsak azt tanulta meg, miként adjon hangot véleményének, hanem a mások meghallgatásának kritikus fontosságát is.”

Kétségtelen, hogy Rowling a kortárs irodalom kiemelkedő alakja, könyveivel nem csupán a gyerekeknek, de a felnőtteknek is rengeteget adott.

Forrás: nullahategy.hu

Kép forrása: theguardian.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]