Filmek decemberre

Vizsgaidőszakban sem árt a kikapcsolódás. Van, aki olvas és van, aki moziba megy. Ha Te az utóbbi csoportba tartozol, akkor most olvashatsz néhány tippet.

Elmentek Otthonról

SONIA (Alice DAVID) be akarja mutatni FRANCKot (Philippe LACHEAU) édesapjának, JEAN-PIERRE-nek (Christian CLAVIER), aki egy ökohotelt vezet Brazíliában.
Az egész csapat összegyűlik, hogy egy álomvakációt töltsenek együtt.
Egy reggel a fiúk/fiatalok kirándulni indulnak az amazóniai őserdőbe. JEAN-PIERRE rájuk bízza zsémbes anyját, YOLANDE-ot. Másnapra mind eltűnnek… Csak a kis kamerát találják meg, ami náluk volt az induláskor.

Irány Itacare
«A történetben szerepel dzsungel, indiánok és egy paradicsomi tengerpart. Brazíliáról mindez azonnal eszünkbe jut. Egyszerre találjuk meg a paradicsomi oldalát: a tengerpartokat, és a vad oldalát: az amazóniai őserdőket és a bennszülötteket», magyarázza Philippe Lacheau és Nicolas Benamou.
Itacare, ez a Bahia államban lévő északkelet-brazil kisváros az, ahol (és aminek környékén), a rendezők megtalálták az Elmentek otthonról forgatási helyszínét. A film félig francia-félig brazil csapata két és fél hónapig (2015. január végétől március közepéig) lakott és forgatott a szörfösök által jól ismert helyen, ahol egyre jobban terjeszkedik az ökoturizmus.
«A karakterek egy álomutazására indulnak, és a lehető legellenségesebb természetben vesznek el», teszi hozzá Nicolas Benamou és Philippe Lacheau. «Ez pontosan illeszkedik Itacare földrajzi elhelyezkedéséhez, ahol egy amazóniai őserdő területrésze ér meredeken a tengerhez. Alig pár száz métert kell megtenni, hogy a tengerparti kókuszpálmáktól és fehér homoktól eljussunk a kígyók, pókok és krokodilok földjére.»

Holtpont

Néhány rendkívül szokatlan bűntényt követően a fiatal FBI-ügynök, Johnny Utah (Luke Bracey), beépül egy csapat adrenalin függő élsportoló közé. A férfi életét kockáztatva próbálja bebizonyítani, hogy az elképesztő bűnesetek mögött a karizmatikus Bodhi (Edgar Ramirez) és őrült bandája áll.
A veszett tempójú akció-thriller lélegzetelállító mutatványokat mutat be felvonultatva a világ ikonikus extrém sportolóit (bázisugrás, szörf, motocross, snowboard és skydiving).

Szemekbe zárt titok

A megszállottság és annak ára áll a „Szemekbe zárt titkok” (Secret In Their Eyes) középpontjában. A Los Angelesben játszódó történet feltárja a tragikus múltban összefonódó és meglepő rejtélyt, a személyes veszteségek témáját, az árulást, és azt, hogy egy szülő mit meg nem tenne azért, hogy valami nagyon rosszat jóvá tegyen.

A los angelesi ügyészségi nyomozó, Jess Cobb (Julia Roberts), Ray Kasten (Chiwetel Ejiofor) FBI nyomozó és a helyettes kerületi ügyész Claire Sloan (Nicole Kidman) feltörekvő csillagok, akiket a 9/11 után alakult terrorizmus elleni munkacsoportba is beválasztottak. Jess és Ray összetartó partnerek, akik mélyen tisztelik egymást és könnyed barátságot ápolnak mind a munka, mind magánéleti szinten. Ray és Claire teljesen ellentétes világból jönnek, de egyfajta bonyolult vonzalom van közöttük, ami állandóan jelen van napi kapcsolatuk szintjén.

Miután Rayt és Jesst kihívják egy gyilkosság helyszínére, megdöbbenve tapasztalják, hogy a sértett Jess lánya, Caroline. Ray és Jess összefognak Claire-rel, hogy a gyilkost megtalálják. A küldetésük azonban találkozik a hideg valósággal, amikor rájönnek, hogy a gyanúsított egy védett szövetségi tanú, és szabadon engedik.

Tizenhárom évvel később, annak ellenére, hogy megpróbálják megtalálni az egyensúlyt életükben, Ray, Claire és Jess még mindig viselik a sebeket, amelyeket nem akarnak begyógyulni. Ám amikor Ray egy új nyomra bukkan, visszatér Los Angelesbe, hogy meggyőzze Claire-t, hogy újra nyissák az ügyet. Az érzelmi kockázatok ellenére – Jess élete több mint egy évtizede megrekedt; Ray szerelme Claire iránt pedig nem gyengült – összefognak, hogy megtalálják a gyilkost: megfogadva, hogy ezúttal, hogy megbosszulják Caroline brutális gyilkosságát.

Azonban egyikük sincs felkészülve a sokkoló titokra, ami az embervadászat mögött lappang, és ami rávilágít a bosszúállás és az igazságszolgáltatás érzelmi árára.

A filmet az Oscar-díjra jelölt Billy Ray (Phillips kapitány, Éhezők viadala) írta és rendezte, és az Oscar-díjas és Emmy-díjas Mark Johnson (Esőember, Totál szívás) és Matt Jackson az IM Globaltól (Az utolsó műszak, Félelmetes nap) producerelte. Az IM Globaltól Stuart Ford, a STX Entertainment elnöke Robert Simonds, a Route One-os Russell Levine, Lee Jea Woo, John Ufland és Jeremiah Samuels voltak a film további producerei. A film alapja a 2010-ben legjobb idegen nyelvű film Oscar diját kapó „El Secreto Sus Ojos”, amit Juan Jose Campanella rendezett.

A „Szemekbe zárt titkok” főszerepében az Oscar-díj nyertes Julia Roberts (Erin Brockovich) és Nicole Kidman (Az órák), valamint az Oscar-díjra jelölt Chiwetel Ejiofor (Tizenkét év rabszolgaság – 12 Years a Slave) játszanak. A dinamikus szereposztást kiegészíti Dean Morris (Totál szívás – Breaking Bad), Michael Kelly (House of Cards), Alfred Molina (A szerelem útjai – Love is Strange), valamint az újonnan érkezők, mint Joe Cole (Birmingham bandája – Peaky Blinders) és Zoe Graham (Sráckor – Boyhood). A produkciós stáb tagjai között szerepel továbbá Danny Moder operatőr (Igaz szívvel – The Normal Heart), a látványtervező Nelson Coates (Kényszerleszállás – Flight), Shay Cunliffe jelmeztervező (A Bourne-hagyaték – The Bourne Legacy) valamint a vágó, Jim Page (Tomboló bosszúvágy – No Good Deed).

A múltat és a jelent összefűző történet, a „Szemekbe Zárt Titkok” egy izgalmas rejtély, mely feszegeti a kérdést: Te milyen messzire mennél el azért, hogy egy mélységes rosszat jóvá tegyél?
A KEZDETEKBEN
Billy Ray és Mark Johnson már évtizedek óta ismerték egymást és figyelemmel kísérték egymás munkáját, de még soha nem dolgoztak együtt. Amikor látták az argentin „El Secreto Sus Ojos” thrillert, másról sem tudtak beszélni, mint a filmről.

„Az El Secreto Sus Ojos fantasztikus” mondja Billy, „Engem teljesen a padlóra küldött, olyan szinten tisztelem, hogy az már az áhítattal határos. Aztán Mark megkérdezte, hogy készítenék-e belőle egy adaptációt. Eleinte vonakodott, mert nem akartam egy olyan elképesztő dologba belevágni, aminél már az elején rám nehezedik egyfajta nyomás. De éreztem, hogy létezik egy amerikai változata is a filmnek, amit érdemes feltárni.”

Minden alkalommal, amikor a párt frusztrálta a téma súlyossága, Juan Campanella személyében, aki az argentin filmet rendezte, lelkes szurkolóra leltek. „Van egy emberünk, aki meg akar oldani egy régi ügyet, ám az ok, amiért meg akarja oldani, nem csupán az, hogy megtalálja a bűnöst, hanem, hogy rájöjjön mi az oka a saját magányának.” Mondja Campanella. „Ez számomra nagyon eredeti. Ellentétben azzal, amit az emberek gondolnak, én nagyon szeretem, ha valaki fog egy munkát, és valami egészen mást alkot belőle.”

Billy szerint az amerikai változathoz a lendületet a 9/11-es események adták. „Az eseménnyel járó borzalom iszonyat erős és kitörölhetetlen volt mindenki számára, aki abban az időben Amerikában volt. De ez egy olyan sztori lehetőséget adott a filmnek, amit más kontextus nem tudott volna biztosítani.

„Billy talált egy nagyszerű csavar a történetben,” mondja Campanella. „Tiszteletben tartotta a film eredeti érzelmeit, de egy nagyon amerikai módon mesélte el a történetet.”

Billy eredetileg azt hitte, hogy a veszteségről ír filmet. „De kiderült, hogy a megszállottságról írtam filmet. Néha van ilyen, a történet mondja meg miről is szól.”

Forrás: www.bigbangmedia.eu/filmek
Kép:jatssznagyban.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]