Őszi Kultúr7 2015 – ilyen volt!

Immár véget ért a kultúra hete az ELTE legnépesebb kollégiumában, így most egy összefoglalót olvashattok, amelyben összeszedjünk Nektek, mi mit is tanultunk. Ránk ennyi kultúra ragadt ebben a röpke 3 napban, nagyon jól éreztük magunkat!

Idén is megrendezték a Kultúr7 néven elhíresült rendezvényt a Sas-hegy ölében gyöngyként ülő egyetemi lakóalkalmatosságban, az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában. Az Őszi Kultúr7 november 2-4-ig tartott, vagyis hétfőtől szerdáig szedhettetek magatokra itt esténként némi tudást. Nekünk ez sikerült is, lássuk, mit is raktároztunk el agytekervényeinkben.

Odatalálni könnyű volt, bár a feldúlt Budaörsi út ingoványai mindenki útját megnehezítette, de megérkeztünk. Az érdekes programok a koli már jól ismert közösségi részein, a földszinti Büfében és a körülötte elhelyezkedő Lepényben, Konferenciateremben és a B portához vezető rövidke folyosó D008-as termének rejtekében kerültek megrendezésre. Aranyos kis programajánló füzetek fogadtak minket a B portán, sőt, órarenddel is ellátták a falat. Elismerés és köszönet a szervezőknek!

Hétfő – 11.02.

Nyugodtnak indult az este, persze Puskás Peti szavai a Lepényben feldobták, unalmasnak nem nevezhettük a helyzetet. Vele a zene és a színház kapcsolatáról és a The Biebersről beszélgettünk egy órácskát. Mondhatni, az est indítójaként a legnépszerűbb is volt hétfőn.
Vele egy időben a Konferenciateremben Bérczi Szaniszló magyarázta el, hogyan hasonlít a kristályok matematikája az eurázsiai díszítőművészetek mintáihoz, a D008-ban pedig Dr. Csomortáni D. Zoltán tartott hasznos előadást a kapcsolatokról és párterápiáról.
A következő program 20:10-kor kezdődött, amikor is az est várva várt előadója, vagyis Dr. Uwe Pohl, a Bölcsésztudományi Kar sokak által kedvelt tanár ura következett, aki angolul tartott előadást. Pszichológiai témája bemutatta, hogyan is gondolkodhatunk másképp és mi az a 3Cs. A Lepényben is folyt a cooltúra: Hegyi W. György szavait ittuk, aki azt a kérdést operálta régi költeményeken keresztül, vajon az ókori rómaiak között megteremthető volt-e a szabadság úgy igaziból. Érdekes téma volt!
Személyes kedvencem az est utolsó előadása volt, amelyet Csordás Peti tartott nekünk a Lepényben 21:20-tól. Igazi pezsdítő volt ez az egy óra elménknek, mint a buborék a kólában, amikor is megtudhattuk, mi hasznos és mi nem a személyiségfejlődéshez, illetve egy probléma megoldásához mennyi lépés vezet minket. Vigyázzatok, a 6 lépés bármelyikében ki lehet siklani. Ha nem jöttetek el meghallgatni ezt, el is csúsztatok már ezen a banánhéjon! Amit még megtudtunk: aludjatok sokat!
Ezzel a napi okosság véget is ért, s egy koncert vette kezdetét, amelyet sajnálatunkra az Ed Is On fél órás késéssel kezdett. Legalább a nevük ötletes volt, a zenéjük meg jó!

Kedd – 11.03.

Másnap ismét visszatértünk a KCSSK nemrég felújított falai közé annak reményében, hogy ma még jobban fogjuk érezni magunkat még több jóemberrel.
Ahogy beléptünk, rájöttünk, itt aztán készíthetjük a táncos lábakat, ugyanis ma ropni fogjuk, amíg el nem kopik az új kő (hoppá!) vagy a zoknink. Szerencsére egyik sem következett be, cserébe este 7 órától lopva gyönyörködhettünk az ELTE Oriental hastáncos lányaiban, akik kicsit odavarázsolták nekünk a Keletet a Lepénybe. Kipróbáltuk a fátylazást is! Aztán a varázslat hatása alatt itt maradtunk, így megtanultunk rocky-zni a Hit the road Jack-re és salsázni mindenféle spanyol dallamra a Dance&More Tánciskola jóvoltából. Persze előtte még az ő bemutatkozó fellépésüket is megnéztük.
Amíg mi jót szórakozva kimozogtuk magunkat a tágas térben, addig mások megint a szellemi élmények mellet döntöttek. Így is laza volt azonban a téma 19:00-tól a Konferenciateremben, ahol a Centrál Színház darabjáról, A lepkegyűjtőről mesélt Ágoston Kati, az egyik főszereplő. Sok érdekességet mondhatott a színészi életről, s biztos feltették a kérdést a kollégisták, milyen Bereczki Zoltánnal játszani a színpadon. Ezután 20:10-től két előadást hallgathattak meg azok, akiknek nem volt kedve társastáncolni: az egyik egy igazi komoly politikai téma volt a Politológus Műhely és Mikecz Dániel jóvoltából, aki azt osztotta meg velünk, miként jelennek meg a különböző vizuális elemek a politikai tiltakozásban. Csak, hogy tisztán lássatok! Eközben még Balogh Andreát is meghallgathatták a D008-ban azok, akik inkább a gép előtt szeretnek ülni és játszani, vagyis gamerek. Nekik biztosan volt már fogalmuk a “kockák” sajátos szavairól, most még többet megtudhattak erről a nyelvezetről.
Az este komolyságának zárásaként egy akusztikus gitárzenével tarkított könnyed előadást köszönthettünk este 9:20-kor a Lepényben, ahol Egri Bálint elmondta, milyen a magyar dzsentri.
Végül teljesen átadta magát a terep a zenének, ám ez a koncert már a Büfében volt. Sajnos a füzetből a Trick zenekarról semmit nem tudtam meg, de talán ez volt a trükk. Mindenesetre elmondhatom: ők voltak a három nap magasan dobogós, első helyezett zenekara a füleim szerint! Raszta tincsein kívül Attila, a csapat vezetője szép és elgondolkodtató dalszövegeivel is elcsábított minket. Köszönjük, hogy megismerhettük ezt a remek zenét! Hab volt a tortán, amikor felcsendültek a legendás Red Hot Chili Peppers akkordjai és rájöttünk, ez a Readymade! Elbűvölő volt igazán!

Szerda – 11.04.

A harmadik nap már könnyed semmiségként vettük a közlekedés adta akadályokat, s már ott is voltunk a KCSSK barátságos sárga kerítéses kis bejáratánál. Induljon hát az utolsó napi agyfeltöltés!
Meg is kezdődött, méghozzá 7-kor Závada Péter legújabb költeményeivel a Lepényben, Ami nélkül semmire sem MÉSZ, mint megtudtuk. Ugyanekkor a szomszédos Konferenciateremben Bolgár Dani elemezte, miért van olyan sok zsidó olimpiai érmes.
Itt már telítve éreztük fejünket, ám a befejező nap még csak most kezdődött. El sem hittük, hogy ennyi “hely” van a koponyánkban. 20:10-kor Róka András igazi boszorkánytanyát kerekített a Lepényből és laboratóriumba léptünk az üres terem helyett. A legegyedibb előadásnak mondanám az övét mind közül, hiszen egyszerre láthattunk egy ppt-t és kísérleteit. Így jártuk körbe az anyag fejlődéstörténeténetének fő állomásait. Igaza volt Emmett Brown dokinak, az időutazás lehetséges! Volt, aki félt az időalagúttól, de azért India világa érdekelte, ezért elment Dr. Byrappa Ramachandra indiai előadónk meséjére az ottani kasztrendszerről és annak kiemelt fontosságáról.
Majd eljött 21:20-kor az egész rendezvény legsikeresebb és legnépszerűbb előadása, amelyet kedves visszatérő előadónk, Hevesi Krisztina tartott, a PPK szeretett tanárnője, aki tényleg mindig ad valamit nekünk! Köszönjük szépen ezt a tartalmas előadást! Kicsit késve is kezdődött a plusz székek bepakolása miatt. Megtudhattuk, hova tart szexuálpszichológiai szempontból társadalmunk: jó párkapcsolat vagy jópár kapcsolat? Nos, a pezsdítő és érdekes előadás után mi már tudunk dönteni. Megtudtuk, milyen igazából, ha valaki szerelmes és milyen tévútjai lehetnek egy párkapcsolatnak. Mostmár nyugodtan fekszem le: a szerelmem sosem lesz olyan külsőre, mint az ideálom!
Közben volt aki a BorRulett borkóstoló játékot választotta a D008-ban.
Hevesi Krisztina merőben hasznos és vidító eszmefuttatása után ahogy az eddigi napokon, most sem maradt el fél 11-től a zenebona a Büfében. Jött a magyar White Stripes, vagyis a Baron Mantis, egy szédületesen lendületes testvérpár, akiknek a zene a vérében van. Dobot és gitárt hallgattunk, bizony! Felpörgetett mindenkit, ami kellő bemelegítő volt, ha már egyszer DJ Stiki keverte a lemezeket utána egy utolsó buli erejéig.

Végül sok hasznos új információ birtokában térhettünk haza, az izgalmas programok után pedig jöhet újra a néhol pihenéssel megszabdalt tanulás. Legjobban a második napot élveztem személy szerint, nekem az első és a harmadik picit szárazabb volt, köztük a 2. nap könnyed és izgatottan várt. Olyan volt ez, mint egy isler: kerek és tápláló. Reméljük, Ti is legalább ilyen jól éreztétek magatokat és sok tudással gazdagodtatok! Ha nem, akkor pedig tavasszal gyertek el és nézzétek meg, milyen!

Forrás: http://www.kulturhet.hu/
Kép: http://www.kultur7.elte.hu/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]