Egy hátizsákkal meghódítani a világot

Egyre népszerűbb a hátizsákos kiruccanás, avagy backpacking. Az útirány lehet belföldi, vagy külföldi, a lényeg, hogy az utazó kevés holmival (egy hátizsáknyival) olcsón, minél több helyre ellátogasson, minél több élmény szerezzen. Sokan a vándorló életformához hasonlítják ezt a nyaralást, de az bizonyos, hogy a hippik szabadságvágytól vezérelt országjárásaikhoz kapcsolható leginkább. Hogy ki nyaraljon így? Bárki, aki kalandvágyó, szeret utazgatni és nem akar sokat költeni az út alatt. Diákoknak kiváló, ajánljuk nektek is!

Mit érdemes a hátizsákba pakolni?
A kevesebb néha több elvet ilyenkor erősen szem előtt kell tartani! Csak annyi holmit pakolj be, amennyit képes leszel cipelni az útvonal elejétől a végéig. Érdemes eső- és sárálló cipőt, esőkabátot, hideg és meleg ruhát, kézi mosószert, tisztasági csomagot (csak a legszükségesebb fogkefe – fogkrém – tusfürdő – törülköző – sampon ötössel) és fürdőruhát bepakolni. Az útikönyvek és szótárak beszerzése sem utolsó pont, hiszen így tudsz a legegyszerűbben tájékozódni. Szükséged lesz iratokra is, elengedhetetlen a diákigazolvány, személyi, TAJ kártya, ha EU-n kívülre is tervezel, az útlevél – és persze az elektronikai részleg: telefon, kamera, fényképezőgép és mindezek töltői.
Mi kell még? – előkészületek
A bátorság és a kalandvágy elengedhetetlen kellékei a backpackingnek. Utazás előtt ajánlatos utánanézni az úti céloknak: éghajlat, árak, egészségügyi körülmények, kötelező oltások stb. Az is jó, ha előre lefoglalod a szállást és a vonat- vagy buszjegyet, de ez kissé csorbítja a spontaneitást. Indulás előtt készíthetsz bakancslistát a megtekinteni kívánt látnivalókról, hogy minél céltudatosabban haladj az utazás során, és ne hagyj ki semmit. Ha ez mégis megtörténik, a következő túrád alkalmával útba ejtheted a kifelejtett helyszíneket is.
Hasznos linkek: www.backpacker.com
www.hostelworld.com
www.couchsurfing.com
www.booking.com
www.oltokozpont.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]