Közeleg az Egyetemi Anyanyelvi Napok

Idén február 26–27-ig rendezik Az Egyetemi Anyanyelvi Napokat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, melynek keretében számos előadáson és versenyen vehettek részt. Az esemény részleteiről Bencze Norbert hallgatói főszervezőt kérdeztem.

A már hagyományossá vált esemény házigazdája idén a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet három tanszéke, az Alkalmazott Nyelvészeti, a Fonetikai és a Magyar Mint Idegen Nyelv Tanszék.

A hónapok óta tartó szervezés eredményeképp a napokban jelent meg az esemény részletes programja, ami színes, érdekes, előadásai címében olyan hívószavakkal, mint az intertextualitás; hasznos beszédtudomány; illetve régi magyar nyelvtanaink. A rendezvény két napján különböző versenyeket is tartanak, 26-án  Digitális helyesírási verseny, 27-én pedig Nyelvhasználati verseny,  “Szép magyar beszéd, helyes kiejtés” verseny és Versmondó verseny lesz. Az Anyanyelvi Napokat ‒ mint  Norbert említi ‒ minden évben más-más tanszék vagy tanszékcsoport rendezi, ezért alapvetően jellemző rá a megújulás ‒ egymást követő két évben sosincs teljesen ugyanolyan program. Természetesen a keret általában állandó: visszatérő versenyek, előadások ‒ de évente új témában ‒, valamint a diákkörök bemutatói.

Norbert szerint a hallgatói aktivitás a rendezvény különböző részein, például az egyes versenyeken, nagyon ingadozó, függ az aktuális résztvevők érdeklődésétől. “A nyelvész oktatók ilyenkor gyakran levonulnak a szemináriumi csoportokkal egy-egy előadásra, tehát az oktatók körében az esemény mindenképpen népszerű. Sajnos a hallgatók (órai és egyéb elfoglaltságaik miatt) általában nem tudnak a rendezvény egészén részt venni, így a jelenlévők száma napközben is hullámzó. Idén először Facebook esemény is készült, hogy még közelebb hozhassuk az eseményt a hallgatókhoz.”

Végül Norbertet arról kérdeztem, kiket vár az Anyanyelvi Napokra:

“A nyelvünk mindannyiunk alapeleme, mindannyian használjuk. Így tehát várunk mindenkit, aki érdeklődik anyanyelve iránt. A korábbi évekből legendák keringenek bizonyos TTK-s hallgatókról, akik fölényesen nyertek a helyesírási versenyen, vagy más egyetemekről érkezőkről, akik a versmondó verseny aktív résztvevői voltak. Ezért is választottuk mottónak: Nem csak bölcsészeknek! Persze, tudjuk, hogy elsősorban a bölcsészkar hallgatóit mozgatja meg az esemény, de azt is, hogy ez egyáltalán nem kizárólagos. Szeretnénk, ha rendezvényünk nem lenne beskatulyázva ‒ ahogy nem lennének beskatulyázva a rendezvény résztvevői, és annak témája, anyanyelvünk sem.”

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]