Sorozatos tanterv joghallgatóknak

Sorozatajánló nem csak jogászoknak, amely segíthet ráhangolódni az egyes félévekre.

Róma (Rome)

Ajánlott félév: 1. és 2.

Mi mást ajánlhatnék a gólyáknak, mint a HBO méltatlanul elfeledett zseniális sorozatát, a Rómát, hiszen mind tudjuk: “A római jog dönti el, hogy kiből lesz jogász…”. Caesar galliai hadjáratából való visszatérésétől kezdve követhetjük az eseményeket Titus Pullo és Lucius történetén keresztül. A két katona Caesar hadseregéből mindig jelen vannak a történelem fontos pillanatainál, sőt jelentős hatással is bírnak a történelem alakulására. Kettejük hősies tetteiből pedig bármelyik gólya erőt meríthet ahhoz, hogy átlépje a Római Jogi tanszék küszöbét és sikeresen teljesítse a vizsgát.

How-to-Get-Away-With-MurderHogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? (How to get away with a murder?)

Ajánlott félév: 3. és 4.

Másodéven megkezdődnek a büntetőjogi tanulmányok, amihez remekül passzol az idén indult sorozat, amely már az itthoni premierjén is túl van. Mivel újonc sorozat, ezért talán kissé korai az ajánlása, de egyelőre az idei egyik legígéretesebb. Az egyik legjobb büntetőjogi ügyvéd, versenyezteti a diákjait az aktuális ügyével kapcsolatban, és a legjobbakat felveszi gyakornoknak. Emellett előre is tekintünk a történetben, amelyből megtudjuk, hogy a kiválasztott csapatnak három hónap múlva gyakorlatban is alkalmazniuk kell a tanultakat, amikor el kell tüntetniük egy gyilkosság nyomait.

Brilliáns elmék (Suits)Suits

Ajánlott félév: 5. és 6.

A legnehezebbnek tartott harmadévre egy olyan sorozatot ajánlok, amely elhiteti velünk, hogy ez egy igazán izgalmas szakma, és megéri megszerezni ezt a diplomát, hiszen ami az egyetem után vár minket az nem más mint a pénz, siker, és izgalmas ügyek, és ami a lényeg, hogy iszonyatosan menő dolog jogásznak lenni (de főleg ügyvédnek). Erre nagy szükség lesz ebben az évben, mivel jó eséllyel ekkor áll legközelebb mindenki a feladáshoz, és ez az év vízválasztó a jogi tanulmányokban. A Suits úgy éri ezt el, hogy megismerjük Harvey-t a nagymenő ügyvédet, akit a vezetőség rákényszerít, hogy vegyen fel maga mellé egy ügyvédjelöltet. Ő rühelli az egészet, és nem akar maga mellé valami unalmas tökfejet, ezért a rendőrök elől menekülő Mike-ot veszi fel, aki véletlenül keveredik oda, de hamar kiderül róla, hogy a fotografikus memóriájának köszönhetően (a legjobban irigyelt képesség valaha) minden jogszabályt fejből idéz, amit csak egyszer is elolvasott. Harvey meglátja benne a lehetőséget annak ellenére is, hogy nincs jogi diplomája és innentől elindul kettejük mentor-barát kapcsolata.


images (2)Orange Is The New Black

Ajánlott félév: 7. és 8.

 

A negyedévhez viszonylag lazán kapcsolódik, hiszen csak egy féléves tárgy a Büntetés-végrehajtási jog, de mindenképp a tantervbe szerettem volna rakni. Piper, a főszereplő, nem sokkal az elévülése előtt börtönbe kerül egy régi ügy miatt, amikor is segédkezett egy drogügyletben. Azóta azonban már tisztes polgári életet él, és nemrég jegyezték el. Piper bevonul a börtönbe, ahol megkezdi 15 hónapos büntetését, mi pedig közelebb kerülünk ahhoz, milyen lehet egy amerikai nőknek fenntartott börtön. Piper boldogulása mellett minden részben bemutatják egy-egy elítélt múltját és rájövünk, hogy nem minden fekete és fehér. Megismerünk például politikai aktivista apácát, bankrablót, drogfüggőt, őrült szerelmest, gyermeket védő nevelőt, és a szegénység ördögi köréből kitörni képtelen nőket. A kettő egyvelege elképesztően erős drámát eredményez, amelyet remekül oldanak humorral, és aminek köszönhetően az utóbbi évek egyik kötelező darabjává vált.

A férjem védelmében (The Good Wife)letöltés

Ajánlott félév: 9. és 10.

Ötödévre remélhetőleg megérünk arra, hogy befogadjuk ezt a remek drámát, amely az eddigiekhez képest kicsit lassúbb folyású, de nem kevésbé addiktív. A korrupciós és szexbotrányba keveredő államügyész börtönbe kerül, így feleségének, az addig főállású anyukának kell eltartania két gyereküket, így visszamegy ügyvédnek. Kitart férje mellett, de nem könnyű érvényesülni a szakmában a férje nevével, két gyerekkel, és egy rosszindulatú anyóssal.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]