Erasmus kultúrsokk

Bár Európán belül nem szoktunk óriási kultúrsokkra számítani, egy hosszabb tartózkodás – például egyetemi félév alatt – már belefuthatunk pár olyan helyzetbe, amiből jobb nem kínosan szabadkozva kijönni. Íme néhány furcsaság, amire jobb felkészülni, mielőtt elindul az ember a nagyvilágba.

Kávé nélkül márpedig sehol nem indul a nap, de mindenfelé máshogy isszák. Franciaországban sok meleg tejjel, Olaszországban pici csészéből méregerős eszpresszót szoktak fogyasztani, Görögországban az itthoni kávézók nyári menüjéből ismerős jéggel darált változat a menő. Németországban és Skandináviában a hígra főzött, bögrényi kávé az általános, amiből hihetetlen mennyiségeket isznak meg északon: világviszonylatban Finnországban, Dániában, Izlandon, Norvégiában, Hollandiában és Svédországban fogy a legtöbb kávé. Svédországban a kávészünetet ráadásul “fikának” hívják, ami a magyar fülnek külön vicces lehet.

Ebédre vagy vacsorára nyilván mindenki megkóstolja a célország híres nemzeti ételeit, és a közös főzéseken bemutatja a saját kedvenceit. A helyi specialitások mellett a külföldi menza is élmény lehet, a fenti videóban ugyan nemcsak európai menük szerepelnek, de érdemes felkészülni, hogy nem mindenhol leves és második az iskolai ebéd. Arra is készüljetek fel, hogy Spanyolországban késni illik a vacsorameghíváshoz képest, a portugál vendéglátók pedig megsértődhetnek, ha utánasózzátok az ételeteket.

Ha pedig a nap végén kieresztenétek a gőzt, készüljetek fel rá, hogy Angliában szigorúan éjfélkor zárnak a pubok, úgyhogy aki hajnalig bulizni szeretne, máshová kérjen ösztöndíjat.

De a kajáláson kívül is érhet meglepetés, a mediterrán országokban általában tartanak siestát dél alatt a hivatalok, Bulgária pedig híres arról, hogy fordítva bólogatnak. A fejrázás igent jelent, a bólintás nemet, külön nehezítésként pedig néha “lefordítják” segítségképpen a bevett fejmozdulatra.

Forrás: Eduline

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]