Háromnapos kultúrfesztivál – Így teltek a Bölcsész Napok

Idén hatodik alkalommal kerültek megrendezésre a Bölcsész Napok. A programsorozat alatt látványos bemutatókon, érdekes beszélgetéseken, szakmai- és tudományos konferenciákon, esténként pedig koncerteken és hajnalig tartó bulikon vehettek részt a hallgatók.

A nulladik napon a Magyar Szakos Hallgatói Érdekképviselet által szervezett, hétpróbás, bibliai témájú csapatverseny és a francia szakosok Sanzon Estje került megrendezésre. A hétfői bemelegítő-nap után, kedden már sátrak lepték el a Trefort Kertet. A Kultúrasétányon Budapest legnépszerűbb színházai állítottak fel ideiglenes jegypénztáraikat. A prospektusok begyűjtése és a válogatás után, itt nagy kedvezményekkel vásárolhattatok jegyeket a nyári szezon előadásaira.

Ezen a napon a színművészet kulisszái mögé is bepillantást nyerhettek azok, akik a Könyvtár Klub Teraszán, a kora délutáni órákban meghallgatták a beszélgetést Kautzky Armanddal, majd Kökényessy Ágival. Először a Soerii & Poolek kedvenc „Hajdihózó” reklámarcát kérdezték a színpadon. A színész elárulta; bár fogalma sem volt arról, hogy a két zenész milyen feladatot szán neki a videóban, nagyon élvezte a közös munkát. Pierce Brosnan magyar hangja ezen kívül még mesélt családjáról, a szinkronizálás sajátosságairól, valamint új szenvedélyéről; a színházi rendezésről is, amelyben máris szép sikereket ért el. Őt Kökényessy Ági követte, aki a női szinkronszínészek közül legalább annyira meghatározó hang, mint előtte nálunk vendégeskedő kollégája. Az interjú során kiderült, hogy nemcsak ebben hasonlít a két művész pályája; mindkettejüket szoros munkakapcsolat fűzte a régi Madách Színházhoz, ahol többek közt a Macskákban is sok éven át játszottak. Az este folyamán pedig a zenei sokszínűség jegyében először a Flipsight, majd a Memory Remains lépett fel, utánuk pedig még a Tündérvese, az Ask the Dust és a Lifespan is színpadra állt.

Szerdán a mozgásé volt a főszerep. Az Esélyegyenlőségi- és Sportnapon a Trefort Kert sátraiba többek között a Holnap Háza, a Láss Alapítvány, az Újra Talpon Alapítvány és a Motiváció Alapítvány települt ki. Standjaiknál a vak ping-pong-ot, a kerekesszékes akadálypályát és a tandembiciklit próbálhattátok ki. A Láthatatlan Kiállítás pedig egy kisebb labirintust épített, amelyet minden érdeklődő végigjárhatott, érzékszervei élességét tesztelve. A Gólyavár előtt a Paradance kerekesszékes tánccsoport adott műsort, többféle műfajt bemutatva. Utánuk pedig egy kerekesszékes kosármeccset izgulhattunk végig. A délután folyamán Weisz Fanni tartott érzékenyítő foglalkozást. A hallássérült szépségkirálynő a jelnyelv bemutatása mellett játékos feladatokkal minden érdeklődőt bevont az előadásába. A Gólyavárban megrendezésre került a II. Kapunyitási Pánik Konferencia. Az órák között pedig mindenki kiadhatta a felgyülemlett feszültséget az udvaron felállított rodeóbikán és a trambulinon. Akiknek pedig nem volt elég motivációjuk a mozgáshoz, azok támogatást kaphattak a kétszeres olimpiai bajnok Gergely Istvántól, akivel a Teraszon beszélgettünk. Este a mozgás egy másik formája, a tánc került előtérbe; a Rotten Roots és a Halott Pénz koncertjén tombolhattatok.

Az utolsó napon Civil Sétány és Kézműves Vásár nyílt az udvaron, a Könyvsétányon pedig mindenki begyűjthette magának a nyári olvasnivalókat. Akikre a zh-k és a vizsgák miatt már most rátört a fáradtság és a levertség, azokat pedig a Showder Klubból, a Dumaszínházból és a Comedy Central-ról ismert Rekop Györggyel folytatott beszélgetés biztosan ráébresztette, hogy nem kell mindent olyan komolyan venni. Az ELTE TTK-n végzett stand-up comedy-s szórakoztató vizsgatörténeteket mesélt, és kijelentette, hogy élete legszebb hat éve volt, amíg elvégezte a földrajz szakot. A humorista azt is elmondta, hogy a mai napig nagyon büszke arra, hogy az ELTE hallgatója lehetett, ezért is szereti hordani az egyetemi pólókat és pulcsikat. A hallgatóknak okozott vidám percekért cserébe pedig új darabokat is kapott a meglévő kollekciójához az ELTE Shop jóvoltából. A délután folyamán, a Teraszon a Régió Party adta meg az alaphangulatot az estéhez. Ennek során a határon túli hallgatók mutatták be kultúrájukat és gasztronómiájukat. Este pedig a háromnapos pörgést megkoronázva, a Bölcsésznapi Csalódások és a Fák Alatt Zenekar koncertje után Szabó Balázs Bandája lépett a Trefort Kert színpadára. Az örömzenélés és a tűzzsonglőrös finálé után pedig DJ Szasza keverésére bulizhatott mindenki hajnalig, igazi bölcsészhez méltóan!

Képeink itt és itt megtalálhatók.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]