Kortárs európai fényfreskó – EUShorts 2012

November 16-án nyitotta meg kapuit a budapesti Toldi mozi a hatodik alkalommal megrendezett EU Shorts Fesztivál előtt.

Több színt! Ezzel a jelmondattal indították útjára az idén már hatodjára megrendezett EU Shorts Fesztivált, melynek keretein belül húsz országból több mint 60 rövidfilmet tekinthet meg a közönség, köztük négy hazai alkotást is: Gellery Bálint Otthonát, mely Bodor Ádám Tanyai lány című novella alapján készült; Felméri Cecília Végtelen percekjét, Szirmai Márton Legendáját egy nyugdíjas tanárnőről, emellett pedig idén is levetítik Hermán Árpád Sajnálom című diplomafilmjét a bocsánatkérés nehézségeiről.

A kiválasztott filmek a nemzetközi filmfesztiválok legjobbjai: Cannes, Clermont-Ferrand, Karlovy Vary, a Berlinare, a Sundance és az Annecy kedvencei, sőt, az Oscar-díj esélyesei is bemutatásra kerülnek. A kisfilmeket 11 blokkba osztották a szervezők (melyek egyenként 80-90 percesek), ezeket pedig egy-egy szokatlan, ám a filmek hangulatához igazodó színnel jelölték meg, mint például a Pletykapink, a Senemkék vagy a Lilább. Ahogy a szervezők elmondták: “Egy színesen villódzó, kortárs európai fényfreskót álmodtunk meg a Toldiba.”

Az idei fesztivál díszvendége Erwil Olaf, a híres holland fotós-képzőművész-rendező, akinek egy teljes, Pipacs névre keresztelt szekciót szentelnek az EUShorts szervezői, melynek során egyszerre találkozunk a divat és a szépség változékonyságával, a bánattal és a vággyal, a bosszúval, az erőszakkal, a szexualitással, és legfőképp: ezek kölcsönhatásaival.

Az EU Shorts Fesztivál híres arról, hogy rengeteg egyetemista önkénteskedik rajta; az ő feladatuk például elkészíteni az eredeti nyelven megtekinthető filmek magyar feliratait. Emellett nem feledkeztek meg a külföldi résztvevőkről sem, akik angol hangalámondással élvezhetik a bemutatott rövidfilmeket.

Az EUShorts – Több színt! november 16. és 22. között zajlik a Toldi moziban.

A kép forrása: https://www.facebook.com/eushorts

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]