Ünnepségsorozat a bölcsészkar fennállásának 377. évfordulóján

„Minden más eszköznél előbbre valónak tűnt föl előttünk, hogy Tudományos Egyetem emeltessék…” – írja Pázmány Péter egyetemünk elődjének, a nagyszombati Universitas Studiorum alapítólevélében.

Az esztergomi érsek mindent megtett azért, hogy létrejöjjön egy, az ország jövője szempontjából nélkülözhetetlen értéket képviselő, művelt vezetőréteg, a műveltség átadása pedig intézményessé váljék. Ez a cél vezérelte, amikor 1635. május 12-én kiadta a nagyszombati egyetem, vagyis az Eötvös Loránd Tudományegyetem elődjének alapítólevelét.

Az intézmény első kara a Facultas Philosophicae, vagyis a Bölcsészeti Kar volt, amelyet 377 éve, 1635. november 13-án nyitottak meg ünnepélyes keretek között.

E jeles esemény alkalmából november 8-án és 9-én kétnapos ünnepségsorozat várta az ELTE BTK-n az érdeklődőket, akik konferenciákon, díszelőadásokon vehettek részt.

Csütörtök délután a Kari Tanácsteremben az ELTE doctor et honoris causa címével kitüntetett Prof. Dr. Harriet Zuckerman, a Columbia Egyetem professzor emeritája, valamint Prof. Dr. Reinhard Olt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója tartott előadást.

Az ELTE BTK Történeti Intézete az Egyetemes és Oknyomozó Magyar Történelem Tanszék létrejöttének 235. évfordulója alkalmából rendezett konferenciát, amelynek keretében Borsodi Csaba, az ELTE rektorhelyettese foglalta össze a Történeti Intézet 235 éves múltját. A kétnapos rendezvény során érdekes és sokrétű előadásokat hallgathattak meg azok, akik felkeresték a Kari Tanácstermet, az I. Tóth Zoltán-, a Pázmány- vagy a Kodály-termet: a magyarországi mágiatörténeti kutatások történetétől a 19. századi egyetemjáráson át a csődtörvényig sok minden szóba került.

Pénteken délután, a gólyavári Mária Terézia-teremben került sor a Zenei Tanszék Pro Musica Vegyeskarának közreműködésével zajló kari ünnepre, amelyen Dezső Tamás, karunk dékánja mondott ünnepi beszédet, amelyben kiemelte, hogy az ELTE BTK-n képzik „a magyar humán véleményformáló értelmiség színe-javát”, ezért minden erővel azon kell lenni, hogy a Kar a szűkös költségvetési keretek és elvonások közepette is meg tudja tartani kimagasló tudományos színvonalát.

Az ünnepségen kiváló oktató, kutató, illetve hivatali tevékenységükért tüntették ki Karunk tanárait és dolgozóit, így Dr. Kulcsár-Szabó Ernő Pro Facultate Philosophiae-díjat, Dr. Déri Balázs és Dr. Németh György Ürményi József-díjat, Dr. Sonkoly Gábor és Dr. Tolcsvai Nagy Gábor Cziráky Antal-díjat, Kóczán András és Lénárt Zoltán pedig Barkóczy Ferenc-díjat vehetett át. A Hallgatói Kiválósági Ösztöndíjat Ilyefalvi Emese nyerte el.

Az ünnepség állófogadással zárult az Aula Étteremben.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]