Metalfest Open Air Hungary Fesztivál

2011-ben is számtalan klubkoncert várja a metal zenék kedvelőit, és a legtöbb nyári fesztiválon is találnak egy-egy színpadot maguknak azok, akik egy jó kis hajrázós bulit keresnek.

Tavaly (mikor is olyan sztárcsapatok léptek fel, mint pl. a Sonata Arctica, Hammerfall, Sabaton, Eluveitie, Finntroll, Korpiklaani, Nevermore, Death Star, Decide és még sorolhatnám) meglepően sok ELTE-s hallgatóval találkoztam a fesztiválon, dacára a korai időpontnak (május), és a rengeteg esőnek.

Mivel idén sem mondható a felhozatal rossznak, kíváncsi vagyok, a vizsgaidőszak ellenére is ennyien leszünk-e kint, mint tavaly – gyanítom, igen.

A Metalfest rangját a nemzetközi háttér is erősíti: ezt a fesztivált ugyanis szinte egyszerre rendezik meg Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Svájcban és Csehországban. Tavaly 65 együttest láthatott a jó tízezer fős tömeg, és állítom, idén sem szégyenkezhet a szervező csapat, mindent beleadtak.

A német Kreator, a Sziget Nagyszínpadáról is ismert angol Cradle Of Filth, a két svéd sztárcsapat az Arch Enemy, és a szinte már hazajáró Sabaton;  Wintersun, Saxon, Rage, Stormwitch, Kataklysm, Astral Doors,Tűzmadár, Virrasztók, sorolni is fölösleges a nagy bandákat, hiszen a lista már elérhető a hivatalos honlapon (http://www.hu.metalfest.eu/bands.html) – ám idén nem csak ez szolgáltatja az érdekességet.

Hol van a szó – ez a címe az egyik legelső magyar heavy metal zenekar, a Pokolgép szívbemarkolóan szép rockballadájának, mely 20 évvel megszületése után hamarosan az egész világon ismertté válhat. A műfaj egyik legnagyobb nemzetközi képviselője, a svéd Hammerfall ugyanis ezt a dalt dolgozta fel a napokban megjelenő új lemezén. A két zenekar közösen, magyarul és angolul is előadja majd az átiratot a Metalfest-en, június 3-án.

Kevés magyar dal volt képes áttörni a Kárpát-medence határait, hiszen a nyelvi korlátokat nehéz legyőzni. Néhány estben azonban ez mégis sikerül, sőt, arra is volt már példa, hogy egy hazai sláger valamilyen külföldi zenekar előadásában vált világhírűvé. Ez a megtiszteltetés azonban csak maroknyi dalt ért: ilyen például a több mint 100 nyelvre lefordított Szomorú Vasárnap, vagy a Scorpions által White Dove címen világslágerré vált Omega-klasszikus, a Gyöngyhajú lány. 2011-ben egy újabb magyar sláger előtt nyílhat meg az út a világhír felé – reméljük, sikeresen.

 

Metalfest Open Air Hungary Fesztivál

2011. június 3-4-5., péntek-vasárnap

Budapest, Csillebérci Ifjúsági és Szabadidő Központ

Bérlet: 13.999 Ft a helyszínen, elővételben 12.999 Forint.

 

További információk, részletes program, jegyakciók:

http://www.metalfest.hu

 

Semperger István
ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]