Remekül eveztek az ELTE-sek

Evezős-csapatunk becsülettel „helyt ült” a 30. Széchenyi Evezős Versenyen.

A végső helyezés mindenképpen tiszteletreméltó eredmény egyetemünk hallgatóitól, annál is inkább, mivel – a fiúk elmondása alapján – már a szervezés körül felmerültek kisebb-nagyobb gondok.

A kisebb gondok egyike az volt, hogy tíz személyes evezőshajóval eddig még senki nem versenyzett, a nagyobb pedig az, hogy a tíz versenyzőből ezelőtt csak egy valaki ült már ilyen típusú vízi-járműben.

Természetesen a verseny előtt lehetőségünk volt kipróbálni a hajót. Azonban, mivel összesen csak három alkalommal tudtunk közösen edzeni, mondhatni, hogy teljesen amatőr módon indultunk neki a futamoknak.” – mondta el Szili Dániel.

Erről a hajótípusról tudni kell, hogy tíz ember ül az egyszemélyes evezőknél háttal a menetiránynak, egy tizenegyedik ember pedig instruálja az evezősöket, ezáltal irányítva a hajót.

Az első edzésen nagyon bénák voltunk. Tudni kell, hogy az ELTE-n mi kajak-kenus edzéseket végzünk. Azokban a hajókban egy, maximum két ember fér el egyszerre. Ez a hajó pedig tíz személyes. Szerencsére az ELTE vízi-telep biztosított nekünk egy irányítót, akinek már volt tapasztalata ebben a sportban. Próbáltunk odafigyelni az instrukcióira, ez néhány edzésnap után már sikerült is.

Úgy „működik” ez a hajó, hogy öten-öten ülünk egy-egy oldalon. Aki elől ül, az evez valamilyen tempóban, a mögötte lévőknek pedig ugyanazt a tempót kell tudni tartani és a két oldalnak is figyelnie kell egymásra, különben ide-oda billegünk. Összhangban mozogni, pontosan egyszerre evezni, önmagunkra és egymásra is figyelni: jó közösségépítő is volt az egész. Ez a része mindnyájunknak nagyon tetszett.” – emlékezett vissza Horváth Zsolt a felkészülésre.

A fentebbiek fényében sikeresnek mondható felkészülés után, kisvártatva felvirradt a verseny napja, mikor is egyetemünk lelkes versenyzői élesben mutathatták meg a tíz személyes evezőshajós-gyorstalpalón szerzett tapasztalataikat.

Április 17-e reggelén – kevéssel a nyolcórai gyülekező után – a csapatok egy közös bemelegítéssel kezdték meg a felkészülést a három selejtezőfutammal induló hajós-versenyre. Az előrejelzések ellenére a napsütéses idő remek előjelekkel kecsegtette a Margitsziget melletti budai Duna-ág mentén összegyűlt közönséget. A verseny több futammal indult, többféle hajótípusban. Az egyetemi evezősök futama – amelyben a mieink is vízre szálltak – volt az első futam. A vízi-verseny presztízsét mutatta, hogy országos szinten tizenhárom egyetem tizennégy csapata képviseltette magát a rendezvényen. (A TF-ről két csapat is érkezett.) A verseny három előfutamból állt, melyek abszolválásával lehetett bejutni az ötcsapatos döntőbe. ELTE-s evezőseink az első előfutam négy indulója közül a TF második- és az óbudai egyetem csapatával vívtak nagy küzdelmet a döntőbe kerülésért, aminek meg is lett az eredménye. Elsőként, a futam egyetlen továbbjutójaként ünnepelhettek részsikerüket. A másik két előfutam öt-öt csapata közül az első két helyezett jutott tovább.

Így alakult ki a szintén öt csapat részvételével elindított döntő futam, melyben egyetemünk hajósai mellett a szolnoki egyetem, a keszthelyi agráregyetem és a TF első csapata képviseltette magát.

Dunai hajósaink a végsőkig kiélezett küzdelemben a tiszteletre méltó negyedik helyen zárták a viadalt, megelőzve a – sportosabbnak gondolt és ezáltal az egyik főesélyesnek vélt?! – TF-es fiúcsapatot.

Összességében teljesen pozitív érzésekkel gondolunk vissza a versenyre, mind az eredmény, mind pedig a szervezés terén. Az első előfutam utáni bográcsozás, „ALKOHOLMENTES” sörözés és a délutáni döntő előtti játékok, nem is beszélve a végső futamról, mind-mind kellemes és feledhetetlen kikapcsolódást jelentettek mindannyiunk számára.” – értékelte a versenynap történéseit Szili Dániel.

A fiúk a jövőbeni terveikről elmondták, hogy már javában folyik a szervezkedés egy következő hasonló versenyre.

Ha minden igaz, akkor az ELTE vízitelepén többek közt egy sárkányhajó is ringatózik a vízen „bevetésre várva”. Az mindenesetre bizonyos, hogy augusztus 20-án, Gödön idén is megrendezésre kerül az amatőr sárkányhajó-bajnokság…

 

Farkas Szilárd
ELTE Online

 

A kép forrása: zimbio.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]