MartinVlogol: ,,Sose hagyjátok ki az ELTE-s bulikat!”

Székely Martin YouTuberrel még sosem volt alkalmam interjú készíteni, azonban a munkásságát követve mindenképp szerettem volna vele beszélgetni az életútjáról, tapasztalatairól. Martin 2012-től 2018-ig volt az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója. 2015-ben bölcsész anglisztika alapszakos, 2018-ban pedig tanári mesterképzés diplomáját szerezte meg, így lett angol–német szakos tanár. Az interjú alatt az járt a fejemben, hogy még sosem találkoztam hozzá hasonló kedves, közvetlen és őszinte emberrel. Az általam feltett kérdésekre olyan őszintén, nyugodtan válaszolt, hogy sokkal inkább volt kötetlen beszélgetés, mint interjú.

Milyen szerepet töltöttél be az ELTE Online-on belül? Tekinthető-e ez szárnypróbálgatásnak?

Műsorvezetőként dolgoztam másodmagammal, Vincze Katával. Katával nagyon szerettünk együtt dolgozni, hiszen támaszt nyújtottunk egymásnak a munkában és a kamerák előtt is. Előbbit mindig igazságosan, egységesen osztottuk meg.
Igen, tekinthető szárnypróbálgatásnak. Ezen időszakom alatt nyertem önbizalmat, hogy merjek a kamerák előtt szerepelni. Ott megfelelő tapasztalatra tettem szert ahhoz, hogy belekezdhessek a videózásba.

Te motivációs előadóként több ezer fiatalnak adsz erőt nap mint nap. Számodra kik azok, akik a nehéz helyzetekben erőt adnak?

Akik Instagramon és YouTube-on követnek, ők tudják, hogy nagyon nagy Taylor Swift– és Shawn Mandes-rajongó vagyok. Számomra ők azok, akik erőt adnak. De rajtuk kívül még van sok közeli hozzátartozóm, aki motivációt ad a videózásban.
Taylor azért áll közel a szívemhez, mert azt gondolom, ő az az előadó, aki minden érzést át tud adni a dalaiban. Valamint elmondhatatlan érzés, amikor eszembe jut, hogy az egyik londoni koncertjén megfogta a kezem. Ez is sok erőt ad, de nemcsak a munkámban, hanem a mindennapjaimban is.
Shawn Mandesben pedig azt szeretem – mondhatom azt, tisztelem –, hogy mindent a saját erejéből épített fel. Sokat dolgozott, hogy felépítse jelenlegi karrierjét. Szintén sokan tudják, hogy számomra a stílus és a megjelenés az sokat jelent. Shawnban ez is szimpatikus.

A legtöbb közszereplőt gyakran érik támadások. Te ezeket az Instagramon és a YouTube-on hogyan kezeled?

Igen, én is tapasztaltam, láttam már, hogy egyes posztjaim alatt negatív tartalmú, töltetű hozzászólások jelennek meg. A legegyszerűbb válaszom lehetne az is, hogy nem foglalkozom ezekkel a megnyilvánulásokkal, de én nem az az ember vagyok. Számomra igenis fontos a követőim, barátaim véleménye. Néha, amikor belebotlok egy hasonló hozzászólásba, elolvasom, de nem szeretnék vele foglalkozni. Később azonban egész nap ezen rágódom, és próbálom megérteni, hogy ez mire is volt jó. Természetesen napok múltával már nem aggasztom magam ezzel. De nincs olyan poszt, ami alatt ne jelenne meg újra hasonló önkifejezés.
Az Instagramon megosztott tartalmaim alatt megjelenő negatív hozzászólás sokkal inkább bánt, mivel személyesebbnek tartom. Mert ott csak az engem szerető emberek követnek. Akikkel naponta több információt is megoszthatok, akár posztként vagy sztoriként is.
YouTube-on már teljesen más a helyzet, mert ott általában két–három hetente teszek közzé videót. De arra a videóra nem csak az engem követni akaró látogat el. Hanem ott egy olyan személy is rám találhat, aki éppen az én műfajommal nincs kibékülve. És nagyobb a valószínűsége, hogy ezektől az emberektől érkeznek a fentiekben említetthez hasonló hozzászólások.

Jelenleg is sok egyetemista fiatal dolgozik az iskola mellett. Te hogyan oldottad meg azt, hogy anyagi helyzeted számodra megfelelő legyen?

Sokan hallottak már az életutam ezen részéről. Ugyanis én egy viszonylag rossz anyagi háttérrel rendelkező családban nőttem fel. Tizenéves koromban már kipróbáltam diákmunkákat, mert szerettem volna, hogy legyen némi kis zsebpénzem. Miután felkerültem Budapestre, már kevésbé tudtak anyagilag támogatni otthonról. Ekkor már nem csak azért dolgoztam, hogy fenn tudjam magam tartani napról napra. Hanem azért, hogy félre is trudjak tenni. Ez alatt az idő alatt nagyon sok lépcsőfokot bejártam. Voltam au pair, pincér, kertész. De dolgoztam gyári munkásként is Németországban.52914608_825390551137789_5324859505362599936_n

Számodra a vlogolás is állás. Emellett dolgozol még valahol?

Igen, nemrégiben költöztem Máltáról Németországba, Berlinbe. Ezzel egy teljesen új korszakot megnyitva magam előtt, egy teljesen új állással együtt. Jelenleg egy hozzám nagyon közel álló cégnél dolgozom, ahol most – ahogy régen engem is – én koordinálom az USA-ba au pairként kiutazó magyar fiatalokat. Nagyon jó érzés azt látnom, hogy egyre több otthoni diák meri vállalni a bébiszitterkedést vagy az Erasmust az egyetemista éveik alatt. Úgy érzem, hogy ez az a munkahely, ahol a legjobban érzem magam. Nagyon értékelem, hogy van szabadidőm, amit mindig tartalmasan eltölthetek.

Említetted, hogy kifejezetten örülsz, hogy több szabadidőd van. Mi az, amit ilyenkor legszívesebben csinálsz?

A legtöbb szabadidőmet sportolással töltöm. Nagyon sokat vagyok az edzőteremben. Mindig jó érzéssel tölt el, ha a fárasztó, megerőltető, de jóleső mozgás után pihenésképp hazasétálok. Ezalatt sokat gondolkodom, és mindig feltölt a tudat, hogy egy kicsivel közelebb vagyok az általam kitűzött cél fele. Mert hiszem, hogy újból visszanyerhetem a régen már elért, kidolgozott testalkatot. Ezen kívül, mivel laktózérzékeny vagyok, sokszor magam készítem el a reggelit, ebédet, vacsorát. Szeretem a sok zöldséget tartalmazó fogásokat. Fontosnak tartom, hogy a napi energiabevitelen és a fehérjén kívül a vitaminok is megfelelő mennyiségben kerüljenek be a szervezetembe. A testemen kívül természetesen sokat foglalkozom a lelkemmel is. Sokszor hallgatok munkába és az edzőterembe menet közben is zenét. Sőt! Még edzés közben is felüdít, ha a kedvenc dalaimat hallgathatom.

Megtudtuk rólad, hogy laktózérzékeny vagy. Esetleg követsz valamiféle különleges étrendet?

Sajnos a laktózérzékenységem miatt sok „hétköznapi” ételt meg kell vonnom magamtól. Nem mondom, hogy ez akkora problémát jelent, mert ettől függetlenül így is megvannak a kedvenc ételeim. Így is lehet nagyon jókat enni. Van egy különleges diéta, amit nagyon szeretek, és manapság egyre többen alkalmazzák, amit mindenkinek ajánlok, mert méregtelenítéshez tökéletes. Ez nem más, mint a ketogén diáta. Más néven keto-diéta. Ennek lényege, hogy mindet ugyan úgy ehetek, csak mérsékelten, így zsiradékban gazdag, de szénhidrátban szegény. Ezzel rövid idő alatt elérhetem a kitőzött célomat.

Interjúnk végéhez érve mi az, amit üzennél az ELTE-s hallgatóknak?

ELTE-s hallgatóként nagyon jól éreztem magam, és merem állítani, hogy az életem legszebb évei voltak. Azonban ha tehetném, még többet buliznék a haverjaimmal, csoporttársaimmal. Egyszóval azt üzenem a kedves hallgatóknak, hogy ha az egyetem biztosít egy rendezvényt, akkor mindenképp menjetek el, érezzétek magatokat jól. Tapasztalatból mondom: Sose hagyjátok ki az ELTE-s bulikat< A Martinnal való beszélgetésem során rájöttem, hogy egy ember hírnévvel a kezében is szerény, emberséges és alázatos tud maradni. Beszélgettünk arról is, hogy álma akkor válna teljessé, ha feliratkozóinak száma elérné 2020-ra a 100.000 főt

Mindenkit arra buzdítok, hogy látogassa meg a csatornáját, és ismerje meg egy kicsit közelebb Martint. Én már feliratkoztam! Te is tedd ezt!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]