Új versennyel is készül az Egyetemi Anyanyelvi Napok

Az Alkalmazott Nyelvészeti, a Fonetikai és a Magyar Mint Idegen Nyelv Tanszék szervezésében idén is megrendezik az Egyetemi Anyanyelvi Napok rendezvénysorozatot. A megszokott programok és versenyek mellett egy új pályázati lehetőséget is kínálnak a szervezők, mi pedig összegyűjtöttük, hogy az érdeklődőknek miket érdemes tudni ezekről.

Az idei Egyetemi Anyanyelvi Napok (EAN) legtöbb rendezvénye március 6–8. között zajlik majd, de 4-én is lesz már két kapcsolódó rendezvény. Ezen a napon 15 órától Mérő László tart előadást Tudomány és egyéb megismerési módok. A világ megismerésének eredményeiről szóló kommunikáció különféle formái címmel. 16 órától A nyelv- és beszédfejlesztés helye a közoktatásban című workshop lesz.

Az EAN hivatalos megnyitója március 6-án 14:00-kor lesz, amit a Tudománykommunikációs verseny követ. Ez a verseny újdonság az Egyetemi Anyanyelvi Napok életében. A jelentkezőknek 3 perc alatt kell összefoglalni egy tudományos témát vagy kutatást, és akár egy saját kutatást is bemutathatnak így. A prezentáció eszköze és módja szabadon választható. A tervek szerint 18:30-kor megtörténik az eredményhirdetés.

16:30–18:30 között Csabai István (TTK), Ferencz Győző (BTK), F. Lassú Zsuzsa (TÓK) és Szabari Vera (TáTK) beszélget a tudománykommunikációról Constantinovits Milán moderálása mellett. Ezen a napon a BGGyK workshoppal készül a logopédia európai napja alkalmából, míg 20:00-tól filmvetítést szerveznek a Bem moziba, ahol A király beszéde lesz műsoron eredeti nyelven, magyar felirattal. A vetítés után Bóna Judit és Szűcs Antal Mór beszélget a logopédia és a logopédus szerepéről, illetve a beszédzavarokról.

Március 7-én 15:00–17:00 között a Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet TDK-műhelyei szerveznek játékokat, ami után Maróti Orsolya tart előadást Külföldi kiküldetésben címmel. Mottó: Hogyan lehetek vendégoktató Párizsban, Dublinban, illetve Izsevszkben? 17:30-18:30 között Alkalmazott Nyelvészeti, a Fonetikai és a Magyar Mint Idegen Nyelv Tanszék közös könyvbemutatót tart a saját kiadványaiból Krizsai Fruzsina moderálása mellett.

Az utolsó nap (március 8.) a versenyekről szól. A Nyelvhasználati verseny résztvevőinek egy 60 perces tesztet kell kitölteni, ami ezekre a területekre koncentrál: nyelvi változatok; szókincsbeli változatosság; szólás- és közmondáskincs; nyelvi kreativitás; napjaink nyelvhasználata és új nyelvi jelenségek; nyelv és kultúra; művelődéstörténeti, névhasználati kérdések.

A „Nyelvi kalandozások” verseny fő célja a nyelvi változatosság bemutatása. A kreatív nyelvhasználati feladatok mellett a gesztusok és a mimika használata is nagy hangsúlyt kap. Az indulók játékos feladatokra számíthatnak, miközben a jelnyelvvel is jobban megismerkedhetnek az egyes állomásokon. Akik a legjobban teljesítenek, azok az élmények mellett tárgynyereménnyel is gazdagodhatnak.

A Versmondó verseny indulóinak két költeményt kell elszavalniuk. Mindenkinek elő kell adni Ady Endre Szeretném, ha szeretnének című versét, illetve egy szabadon választott költeményt. Utóbbinál kikötés, hogy egy 19-21. századi magyar költő alkotása legyen, és az előadási ideje legfeljebb 5 perc legyen. A szervezők kérése, hogy az indulók ezt 5 példányban hozzák magukkal.

A „Szép magyar beszéd, helyes kiejtés” verseny résztvevőinek két – egy-egy oldalas – szöveget kell felolvasniuk. A szabadon választott szöveg egy 20-21. századi magyar szerző esszéje vagy prózája lehet, ami nem fordítás, nem tartalmaz sok párbeszédet. A szervezők kérése, hogy ezt 6 példányban hozzák magukkal az indulók. A másik szöveget a helyszínen kapják meg a versenyzők, amivel 20 percük lesz felkészülni. Az értékelés az alábbi szempontrendszer alapján zajlik:

A versenyek mellett egy pályázatot is hirdetett az EAN. Az Egypercesek a Nyelvről pályázat jelentkezői 3 téma közül választhatnak: nyelv és társadalom; magánhangzó-harmónia; szaknyelv. A választott témát egy A4-es oldalnyi terjedelmen belül kell feldolgozni, és ennek a műfaja lehet: vers, dal, dalszöveg; novella; kép (fénykép, rajz, ábra), képregény, mém, logó. Egy személy legfeljebb két pályázatot adhat be, amiknek a témái és/vagy műfajai különböznek egymástól.

A versenyeken és a pályázaton minden kar hallgatója indulhat.

Az egyes versenyek, pályázatok jelentkezési információi:

Tudománykommunikációs verseny

Jelentkezési határidő: március 1.

Jelentkezés helye: tudomanykommunikacio.verseny [kukac] gmail.com

Jelentkezéshez szükséges adatok: név, e-mail, kar, szak, képzési szint, előadás címe, eszközigény (ha van)

Nyelvhasználati verseny

Jelentkezési határidő: március 1.

Jelentkezés helye: sliz.marianna [kukac] btk.elte.hu

Jelentkezéshez szükséges adatok: név, szak, évfolyam, elérhetőség (e-mail, telefonszám, esetleg lakcím)

„Nyelvi kalandozások” verseny

Jelentkezési határidő: március 1.

Jelentkezés helye: nykverseny19 [kukac] gmail.com

Jelentkezéshez szükséges adatok: név, szak, évfolyam, elérhetőség (e-mail, telefonszám)

„Szép magyar beszéd, helyes kiejtés” verseny

Jelentkezési határidő: március 1.

Jelentkezés helye: bona.judit [kukac] btk.elte.hu

Versmondó verseny

Jelentkezési határidő: március 6.

Jelentkezés helye: drhavasjudit [kukac] gmail.com

Jelentkezéshez szükséges adatok: név, szak, évfolyam, elérhetőség (e-mail, telefonszám, esetleg lakcím)

Egypercesek a nyelvről pályázat

Jelentkezési határidő: március 3.

Jelentkezés helye: ean.palyazat [kukac] gmail.com

Jelentkezéshez szükséges adatok: jelige, név, szak, évfolyam, e-mail

Kiemelt kép forrása: az esemény oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]