Hatalmasat újít idén a TTK – interjú Horváth Luca HÖK-elnökkel

Sosem látott össznépi gólyatáborral várja a frissen érkező hallgatókat augusztus 21-27-ig a Természettudományi Kar. Horváth Lucát, a HÖK elnököt kérdeztük.

Miért lesz más az idei gólyatábor az előző évekhez képest?

Eddig szakterületi gólyatáborokat tartottunk, különböző helyszíneken és különböző hagyományokkal, programokkal, most ezt próbáljuk egy táborba szervezni, így összesen 640 hallgatóra számítunk a következő szakokról: biológia, fizika, földrajz, földtudomány, kémia, környezettan, matematika, osztatlan tanárszakosok. Erre azért van szükség, mert fontosnak tartjuk, hogy kialakulhasson egy kari identitástudat a szakterületi identitás mellett. Természetesen olyan csapatokat szeretnénk majd létrehozni, amiben maximum két szakról vannak résztvevők, hogy igazán közelről a szaktársaikat tudják megismerni a hallgatók.

Ez nyilván nem könnyű, de kialakult a szervezőkben egy olyan szemlélet, hogy jól akarjuk csinálni, működni fog, és az az első, hogy a gólyák jól érezzék magukat.

Egy Miskolc melletti kis falu, Bódvarákó fog otthont adni a gólyatábornak. Miért pont ezt a helyszínt választottátok?

Ez egy harminckét éves hagyomány, mert régen itt volt a geo-bio gólyatábor, ez  Bódvarákó wikipédia szócikkében is benne van egyébként, ilyenkor megduplázódik a település lélekszáma, most nagyjából meg nyolcszorozódik. A sportpályán alakítunk ki sátortábort, ami a XXI. században egy üde színfolt, egy kicsit el tud szakadni az ember a megszokott környezettől. Van egy rendezvénysátor, ahol az esti zenés-táncos mulatságot tartjuk, de akik ezt nem annyira kedvelik, azoknak biztosítunk lehetőséget arra, hogy társasjátékot játszanak és filmvetítést is tervezünk.

IMG_3902

Milyen programokkal készültök?

Fontos, hogy a csapatok összeszokjanak és erre az egyik legjobb mód az ismerkedős játék, az biztos lesz. Tervezünk kirándulást, állomásos túra is lesz, ezek a csapat összes tagját megmozgatják és elég mókás kihívásokkal állítanak szembe. A szakmai napon jönnek oktatók, akikkel kisebb csoportban is lehet beszélgetni, kérdéseket feltenni, illetve az ELTE több szervezeti egysége ellátogatnak hozzánk, és ELTE BEAC segít a sportnap megvalósításában. Koncerteket kifejezetten nem tervezünk most, de lesznek dj-k, ismertebb arcok és a szakterületi bulikban dj-ző arcok is. Bízom abban, hogy karaoke is lesz. A biztonság adott, lesz biztonsági szolgálat és diákszeku is.

Mit vigyenek magukkal a hallgatók?

Vidámságot mindenféleképp, hiszen ez a hét arról szól, hogy jól érezzük magunkat és barátkozzunk. Ha valakinek van sátra azt mindenképpen hozza, ha nincs, akkor segítünk neki. A hálózsák is jól jön és a meleg ruha, mert bár forró nyári napok vannak, de azért hajnalra nagyon lehűl a levegő. Készítettünk egy videót, ami a gólyatábor facebook oldalán megtekinthető, hogy mit érdemes hozni.

IMG_3780

Neked mi a kedvenc gólyatáboros sztorid?

Tavaly voltam először Bódvarákón. Láttam, hogy mindenki felépíti a sátrát, néhányan később érkeztek, és odamentem hozzájuk beszélgetni, nagyon felkészültek voltak, a sátorba még matracot is hoztak, asztal, székek, minden volt náluk. Kinyitottam egy kempingszéket, kezembe vettem egy frissítőt és arra gondoltam, hogy ez annyira chill érzés! Végtelen nyugalom, nagyon király volt. Ez tényleg egy olyan életérzés, amit minden TTK-snak át kell élnie.

Visszagondolván az első gólyatábori élményeimre elmondható, hogy nagyon meghatározó volt. Nagyon sok olyan embert ismertem meg ott, akik szerves részei az életemnek mai napig. Lehetőség van sok kapcsolatot építeni, barátokat szerezni. Szerintem nagyon megnyugtató érzés, hogy az első napot nem idegenekkel kezdi meg az ember, hanem olyanokkal, akikkel egy fantasztikus élményben volt része.

foto: Lepsik Norbert

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]