Idén vettek fel az ELTE-re? Segítünk a jó kezdésben!

Kedves Gólyák, köszöntünk Titeket az ELTE-n! Már biztosan Ti is izgatottak vagytok az egyetemkezdés miatt, hiszen most új fejezet kezdődik az életetekben. Mielőtt azonban megkezdődnének az órák és az egyetemi bulik, rengeteg teendőtök van. Hogy semmi se maradjon ki, összeállítottunk Nektek egy listát a legfontosabb tanácsainkból.

Welcome to Neptun
A Neptun, vagyis az egyetem elektronikus tanulmányi rendszere elengedhetetlen része egy egyetemista életének. Érdemes minél előbb megismerkednetek vele, hiszen a következő pár évben minden fontosabb ügyet ezen keresztül intézhettek majd. Mindenekelőtt nézzétek át, hogy stimmelnek-e az adataitok, adjatok meg egy érvényes bankszámlaszámot és ne felejtsétek el aktiválni a féléveteket.

Szobatársak és kolibulik
Az ELTE számos kollégiumi szobát biztosít a hallgatóknak városszerte. A jelentkezéseket augusztus 9-én 18:00-ig tudjátok leadni (hiánypótlás augusztus 12. 8:00-tól augusztus 16. 18:00-ig). Hogy megkaptátok-e a szobát, arról a Neptunon keresztül értesítenek majd Titeket augusztus 21-én. A jelentkezésről bővebb információt kaphattok ezen az oldalon.

maxresdefault

Építs kapcsolatokat már most!
Az egyetemen megtapasztaljátok majd, hogy a szaktársak közötti összefogás néha többet ér, mint bármelyik tájékoztató kiadvány. Érdemes már ma belépnetek minden olyan Facebook-csoportba, ahol a karotok vagy a szakotok többi hallgatója cserél információt. Itt nemcsak az évfolyamtársaitokkal találkozhattok, hanem az EHÖK, vagyis az ELTE Hallgató Önkormányzat tagjainak is feltehettek bármilyen kérdést. És ami a legjobb: ezekben a csoportokban néha már a gólyatábor előtt is szerveznek közös bulikat! Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, hogy konkrétan kikkel fogtok közös órákra járni, próbáljátok ki az UNI-Plus csoporttárskereső alkalmazását.

Gólyatábor – az első nagy egyetemi buli
A GT, vagyis a gólyatábor keretei közt először bulizhattok majd az új szaktársaitokkal, megismerhetitek egymást és néhány felsőbbévest, és persze rengeteget fogtok játszani és sportolni is. A jelentkezést ide is a Neptunon keresztül adhatjátok le, a helyszínekről és a dátumokról pedig itt tájékozódhattok.

????????????????????????????????????

Válj egyetemi polgárrá!
A hivatalos beiratkozás során alá kell írnotok a hallgató nyilatkozatot a képzésetek finanszírozási formájáról, valamint be kell mutatnotok az egyetemen azokat a dokumentumokat, amik a tanulmányaitok megkezdéséhez szükségesek. Ez a „gyűjtemény” karonként eltér, így mindenképpen tájékozódjatok arról, hogy pontosan mit kell bevinnetek! A beiratkozás helyszíne és időpontja szintén különböző az egyes képzések esetében, ezzel kapcsolatban itt szerezhettek információt.

Ami bonyolultabb, mint a vizsgák
A tárgyfelvétel első körben komplikáltnak tűnhet, de meg fogjátok szokni. Érdemes hozzá a Neptun órarendtervezőjét használni, nehogy ütközzenek az időpontok.
A kurzusokat három lépésben vehetitek fel: az előzetes jelentkezésnek nincs tétje, ez még csak arra szolgál, hogy felmérjék, hányan jelentkeznek az adott órákra. A rangsorolásos jelentkezésnél a pontszámaitok szerint kerülhettek be egy-egy tárgyra – itt már érdemes figyelni rá, hogy a nektek megfelelő tanárhoz jelentkezzetek (az oktatókról számos hallgatói véleményt olvashattok itt). Ha itt esetleg kiestek néhány óráról, nem kell aggódni: az utolsó szakasz a versenyjelentkezés, mely során egyszerűen gyorsasági sorrendben juthattok be a kurzusokra.
A tárgyfelvétel lépései minden karon előre meghatározott időpontokban zajlanak, melyeket itt tudtok megnézni.

Ne tévedj el!
Ha túlestetek mindenen, akkor kezdődhet a szemeszter! Az első héten szerencsére szinte minden tanár csak a tematika és a követelmények megbeszélésével foglalkozik – nagyobb kihívást jelenthet azonban a tájékozódás az épületek között. Ha pontosan szeretnétek érkezni az órákra, akkor érdemes megkeresnetek a neten a kar térképét vagy összefognotok egymással.

Forrás:
Kép
Kép

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]