Barabási Albert-Lászlóval folytatódik az ELTE Sikerek!

2017 májusában indult az ELTE Alumni Központ szervezésében az „ELTE Sikerek” c. előadássorozat, amelyen hírneves, ELTE falai közül kikerült alumnusok beszélnek munkájukról, sikereikről és ELTE-s kötődéseikről. A következő előadó Barabási Albert-László hálózatkutató lesz. 

A tudásmegosztási előadássorozatot az Aula Magnában szerdai esti időpontokra szervezik. Az Alumni Központ munkatársai szeretnék továbbra is, ha a rendezvénysorozat elősegítené, hogy az egyetemen végzettek közössége erősödjön, ezzel hozzájárulva az ELTE szellemiségének növeléséhez. Az előadók olyan sikeres, elismert egykori ELTE-s hallgatók, akik személye és munkája példaértékű és inspiráló lehet. Az előadó alumnusok nemcsak a szakmai pályájukról, hanem egykori egyetemi emlékeikről, mestereikről is mesélnek, illetve arról, milyen szerepet tölt be az ELTE későbbi szakmai sikereiben. Az előadások után lehetőség van kérdések feltevésére is.

A szerda esti rendezvényekre szeretettel várják az érdeklődő ELTE-diplomásokat, a jelenlegi hallgatókat, oktatókat és mindazokat, akiknek a téma, illetve az előadó felkelti az érdeklődését, és szívesen mélyítené tovább ismereteit változatos területeken.

A sorozat védnökei: Borhy László rektor; Scheuer Gyula kancellár; Berend T. Iván tiszteletbeli védnök, az MTA korábbi elnöke; Hudecz Ferenc fővédnök, az Egyetem korábbi rektora (2006–2010), akinek rektorsága alatt hozta létre az ELTE Szenátusa az Alumni Szervezetet.

A sorozat nagy érdeklődéssel indult, a nyitóelőadást Lovász László Széchenyi- és Bolyai-nagydíjas matematikus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartotta 2017. május 17-én. Az előadás címe Gráfok és hálózatok: a gimnáziumtól a Microsoftig, avagy a játéktól a tudomány paradigmájáig volt. Recenziókat itt és itt olvashat róla.

A következő előadást Tölgyessy Péter, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével  kitüntetett alkotmányjogász, politológus tartotta. Erről itt olvasható beszámoló.

A harmadszor Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatóját hallgathattuk. Részleteket itt olvashatsz.

A negyedik alkalommal Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja adott elő, beszámoló itt látható.

Az ötödik ELTE Sikereken Lackfi János József Attila-díjas költőé volt a szó, erről pedig itt olvasható az ELTE Online tudósítása.

Hatodik alkalommal Béres József vegyész lépett az Aula Magna pódiumára.

Barabási Albert-László az Eötvös Loránd Tudományegyetemen elméleti fizikából diplomázott 1991-ben, 1994-ben pedig doktori fokozatot szerzett a Bostoni Egyetemen. 2007 óta a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának (Center for Complex Network Research) vezetője, és dolgozik többek között a Harvard orvosi fakultásán és a CEU-n is. 2003 óta az Amerikai Fizikai Társaság, 2004 óta a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Munkája 1999-ben a skálafüggetlen hálózatok felfedezéséhez vezetett, melyek széles körben elterjedtek a természetben és a társadalmi rendszerekben is. Kutatásainak eredménye az ún. Barabási-Albert-modell. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, köztük Neumann János-plakettel, és Prima Primissima díjjal is. Idézetül a saját mondását adta meg a kutató: “Sikered nem rólad és a teljesítmányedről szól. Hanem rólunk, és ahogyan mi az értelmezzük.”

Időpont: 2018. május 16. 18.30

Helyszín: 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. I. em. (ELTE Aula Magna)

A rendezvény ingyenes, de az esemény a terem korlátozott befogadóképessége regisztrációköteles!

barabasi_elte_sikerek_plakat_small

További információ és FB-esemény itt.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]