A politikai nézőpontok közelítésének módszereit jól meg kell válogatni

Bizonyított jelenség, hogy a közösségi oldalak felhasználói saját gondolkodásukkal megegyező tartalmakat hajlamosabbak fogyasztani, mint más világmeglátással rendelkezőkét. Az információbuborékokat az oldalak algoritmusai csak tovább erősítik: miután megismerik a felhasználó érdeklődési körét, azzal megegyező, ezáltal a tetszését elnyerő tartalmakat ajánlanak fel. Amennyiben mégis feltűnik egy-egy véleményével ellenkező tartalom, a felhasználó pillanatok alatt eltüntetheti azt. Ennek eredményeként a közösségi oldalakon alig van lehetőség szembetalálkozni a másik oldal véleményével és megérteni azt, ez növeli a különböző gondolkodásmódok között feszülő szakadékot.

A technológiakutatók szerint a jelenség visszaszorításához olyan platformokra és struktúrákra lenne szükség, ahol az embereknek lehetősége nyílna egymással beszélgetni, vitázni, érvelni. Ezáltal hidat lehetne emelni az ellentétes nézőpontok közé, és elősegítené más vélemények megértését és elfogadását.

A Duke, a Princeton és a New York-i egyetem kutatása az erre való törekvések lehetséges káros hatásairól tanúskodik. A kutatók liberálisokat és konzervatívokat kértek fel arra, hogy egy hónapig kövessenek egy hírbotot. A demokrata résztvevők republikánus, a republikánusok pedig demokrata retweeteket kaptak óránként. A felmérést végzők a résztvevőkkel heti szintű rapidvizsgákat végeztettek pénzjutalomért cserébe, hogy biztosan lássák, a tesztalanyok el is olvassák a felkínált tartalmakat.

A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a kísérlet nem várt hatást váltott ki: más vélemények megismerése nemhogy a nézőpontok közeledését váltotta ki, de esetenként még növelte is a megvetést a másik fél iránt. A radikalizálódás főként a republikánus tesztalanyoknál volt megfigyelhető; ők az egy hónapos vizsgálat után érzékelhetően konzervatívabb álláspontot képviseltek, mint a kutatásban való részvétel előtt. A liberálisok esetében is hasonló tendenciát figyeltek meg, azonban náluk az eredmény nem volt ennyire jelentős.

Ugyan a kutatók felhívták rá a figyelmet, a vizsgálatot több okból sem lehet az amerikai népesség egészére kivetíteni, hiszen csak a twitterezőket vizsgálták, a függetleneket nem mérték, és csak az elit véleményét jelenítették meg, de megállapítható, hogy az emberek politikai nézetének közelítésének technikáit jól meg kell válogatni, mivel akár visszafelé is el tud sülni.

Forrás: urbanlegends.hu

Kép: thoughtco.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]