Feszültséglevezetés? Önkifejezés? Amit a hobbink elmond rólunk

Különleges táncok, extrém sportok vagy gitározás – egyre szokványosabb, hogy felnőttkorban olyan hobbikat kezdünk űzni, amiket a konvencionális életfelfogás szerint gyerekkorban szokás elkezdeni.

Évtizedekkel ezelőtt természetesebb volt, hogy ha valaki választott egy szakmát, abban is maradt akár egész életében. Ma viszont az a szokványos, hogy egy felnőtt akár többször is átképezi magát a szakmai útja során. A világ folyamatosan és nagy tempóban változik, újabb és újabb technológiák alakulnak ki vagy fejlődnek tovább, így a felnőttek egyik fontos kompetenciája a rugalmasság, a gyors tanulás és az innovatív gondolkodás lett. Ennek fényében egyáltalán nem csoda, hogy az emberek nyitottabbak és érdeklődőbbek lettek, és szívesen hódolnak új hobbiknak.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi ösztönöz valakit arra, hogy felnőttként egy új és bonyolult készséget tanuljon meg. Mi alapján választ valaki hobbit? Bár ez két – merőben más – felvetésnek tűnhet, igazából a kettő összefügg.

Az egyik nagyon erős motiváció egy gyerekkori álom lehet, amit nem tudtunk kibontakoztatni a körülményeink miatt vagy akár azért, mert a szüleink igyekeztek minket „értelmesebb” vagy „kifizetődőbb” irányba terelni.

A hobbiválasztásban – sokszor tudattalanul – nagy szerepet játszanak a kielégítetlen érzelmi szükségleteink. Például választhatnak erősítő vagy önvédelmi sportokat azok, akik alulmaradtak a fizikai képességeikben, az összecsapásokban.

Jelentős inspiráció lehet a kontroll érzésének megtapasztalása. Könnyen előfordulhat, hogy olyan munkát végzünk, ahol megmondják, mit és hogyan csináljunk. A hobbi olyan tereppé válhat, ahol mi irányítunk, vagy akár a terület szakértői vagyunk. Akár mi lehetünk azok, akiktől mások tanácsot kérnek, ami sok magabiztosságot ad.

Extreme_sports_1200x627A hobbi arra is nagyon jó lehet, hogy általa a felgyülemlett érzelmi feszültségeinket levezessük. Elsőként a sportok juthatnak eszünkbe ezzel kapcsolatban, hiszen a fizikai aktivitás az egyik legalkalmasabb e célra. Legmegfelelőbbek azok a sportok, amik nagyfokú koncentrációt igényelnek (például a sziklamászás vagy a szörfözés), így teljesen el tudunk feledkezni a hétköznapokról és a problémáinkról.

A hobbi szolgálhatja a társadalmi státuszunk bizonyítását vagy megerősítését, ilyen a golf, a vitorlázás vagy a lovassportok. Ezeken a tevékenységeken keresztül egy „elit” társadalmi réteghez kapcsolódhatunk. Kétségtelen, hogy vannak olyan hobbik, amitől „menőnek” érezzük magunkat. Ilyenkor kezdetben részben kívülről jön a motiváció, a hobbi mégis betöltheti az összes kedvező hatását, ha közben örömünket leljük benne.

Vannak olyan hobbik, amik által a bőrünkből is kibújhatunk, és elfeledkezve a problémákról, más szemmel nézünk a világra. Erre legjobb példa a színjátszás, ami által bármilyen szerepet magunkra ölthetünk, amit a hétköznapokban nem tudunk vagy merünk felvállalni. A virtuális valóságban is szívesen éljük bele magunkat a hősök szerepébe. Azonban az éretlen, kiforratlan személyiségű emberek számára mindez veszélyt rejthet.

753x440 Egy hobbi kiválóan szolgálhatja az önkifejezést. Elsősorban a művészi hobbik tartoznak ide, mint a festés, az írás, a hangszeren játszás. Ezek által jobban megismerjük önmagunkat, segítenek átélni a belső folyamatainkat, és kifejezni azokat. Ezeknek az az előnye, hogy szintén segítenek levezetni a feszültséget, és feldolgozni az érzelmeinket.

Vannak, akik az adrenalin szerelmesei. Az extrém sportok, illetve az intenzív fizikai fáradtságot igénylő mozgás megnöveli az adrenalintermelést, növeli az endorfinszintet, éppen ezért vonzóak és függőséget okozók ezek a mozgásformák. Ilyenkor éljük meg valóban a pillanatot, és érezzük, hogy izgalmas dolgokat tapasztalunk meg – olyan dolgokat, amik kizökkentenek a hétköznapok szürkeségéből és monotonitásából.

Bármi is legyen a kezdeti löket, minden hobbi lényege és legfontosabb funkciója az örömszerzés, az érzelmi feltöltődés, a feszültséglevezetés, ami nagyon sokat segít testi-lelki egészségünk kialakításában, fenntartásában.

Milyen más pozitív hatást fejthetnek ki a szívvel-lélekkel űzött hobbik?

• Paradox módon a hobbik időt teremtenek, hiszen kötelező feladatainkat jobban kell megszerveznünk, ha sort
akarunk keríteni kedvenc időtöltésünkre.
• A hobbik kialakítanak olyan készségeket, amiket életünk más területén is tudunk hasznosítani, alkalmazni.
• Sikerélményt nyújtanak.
• Kiegyensúlyozottabbá tesznek.
• Énidőt adnak számunkra, ami alatt testileg-lelkileg feltöltődhetünk.
• Flow-élményt élünk át általuk: megszűnik számunka az idő, mély örömöt élünk át, a kontroll és a kompetencia
érzése felerősödik.
• Új kapcsolatokat teremthetünk, új barátokat szerezhetünk.
• Vonzóvá, érdekessé tehetnek minket.

Nem véletlen, hogy az önéletrajzoknál az is érdekli a munkaadókat, hogy milyen hobbit űzünk, hiszen ezekből sokféle következtetést le lehet vonni. A könyvmolyok introvertáltabbak, a csapatjátékban sportolók feltehetőleg jól alkalmazkodnak, a távfutók a kitartásukról adnak tanúbizonyságot. Azonban az is fontos, hogy ne skatulyázzunk be valakit a hobbija által, hiszen ugyanannak a hobbinak számtalan motivációja lehet.

Forrás: hvg.hu

Nagy Gyöngyi pszichológus

Képek forrása:
bien.hu
ted.com
wearethemoviegeeks.com
A kiemelt kép a Julie és Julia c. filmből van. A főszereplő, Julia Child, akit Merly Streep alakít, 40 éves kora körül fordult a főzés felé hatalmas lelkesedéssel, és így vált világhírűvé.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]