Áldás vagy fegyver? – Gyermekjogi képzés kezdőknek és haladóknak

A gyermekjogok tartalmának pontos ismeretében többnyire komoly hiányosságok vannak mind a gyermek, mind a felnőtt részéről. Februárban az ELTE Jogi Karán másodjára indul gyermekjogi képzés, melyre jogászok és nem jogász szakemberek egyaránt jelentkezhetnek.

A februárban induló képzés során a diákok megismerhetik a gyermekek jogait, érdekeit és szükségleteit, közjogi, illetve magánjogi területeken.  Mivel a jogi alapképzésben a gyermeki jogról csak kevés szó esik, a képzés egyfajta kiegészítésként is értelmezhető, de mindenki számára hasznos lehet.
Sokan úgy vélik, a gyermek szava kevésbé fontos, sorsáról csak és kizárólag szülei dönthetnek. Az Egyezmény-ben (gyermekek jogairól szóló New York-i Egyezmény, 1989) leírtak szerint az ítélőképessége birtokában lévő gyermek minden őt érdeklő kérdésben szabadon kinyilváníthatja a véleményét, melyet kellően tekintetbe kell venni. Fontos tehát megismerni, áldásként értelmezni az imént említett Egyezmény-ben leírtakat, mely természetesen a tematika része. Ez csak egy példa volt ahhoz, hogy tisztán lássunk, jogunk van ismerni jogainkat.

 

times

kép: www.thetimes.co.uk

 

Az utóbbi években a gyermekjogvédők számos esetben hívták fel a figyelmet gyermekek jogait sértő intézkedésekre, legutóbb nagy felháborodást keltett, hogy Ghánában a helyi iskolás lányok menstruációjuk ideje alatt nem kelhettek át az Ofin folyón egy régi tilalom miatt. Mivel a lányok rengeteget hiányoztak emiatt az iskolából, csorbult az oktatáshoz való joguk, írja az Index. Magyarországon aligha találkozhatunk ilyen esetekkel, azonban ünneplésre itthon sincs semmi okunk, vegyük például az utóbbi években elkövetett gyermekbántalmazó bűncselekményeket.
A képzés során megismerhetjük, hogy a védelemnek milyen jogi eszközei vannak; nem árt, ha tudjuk, mikor és kihez kell fordulni probléma esetén. A polgári jog gyermekeket érintő rendelkezései mellett a kiskorú családjogban szabályozott helyzete is a tematika részét képezi.
Ahhoz, hogy bekerüljünk a gyermekjogi szakember képzésre, legalább egy alapfokú oklevéllel kell rendelkeznünk a következő területek bármelyikéből: bölcsészettudomány, társadalomtudomány, jog, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés, sporttudomány, természettudomány.

 

A képzés időtartama 3 félév, jelentkezési határidő 2018. január 31. A következő linkre kattintva átfogóbb képet kaphatsz a gyermeki jogról. Részletes tájékoztatás az ÁJK honlapján.

 

A gyermeki jog története, fordulat a 20. században

A gyermekjog története nagyon távolra nyúlik vissza. A 20. század a gyermeki jogok fejlődésének meglehetősen fontos állomása volt, az 1924-es Genfi Nyilatkozat az első olyan dokumentum, amely a gyermekek alapvető jogait tartalmazza. 1948-ban pedig az ENSZ Közgyűlése elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, melyet 1959-ben mintegy kiegészített a Gyermekek Jogairól Szóló Nyilatkozat. A gyermeki jogok legjelentősebb gyűjteménye azonban az 1989. évi Gyermek Jogairól Szóló Egyezmény. Természetesen Magyarország Alaptörvénye is tartalmaz gyermekek védelmét célzó intézkedést.

Forrás:

Elte.hu

Index.hu

 kiemelt kép: www.mdac.info

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]