7 tanács az új félévre

Új félév, új célok, új fogadalmak. Mi is szeretnénk néhány javaslattal hozzájárulni a sikeres szemeszterhez.

1.) Tanulj meg jegyzetelni
Még ha olyan oktatód is van, aki elküldi a kivetített slide-okat, akkor se felejtsd el, hogy a diasor elsősorban az előadó gondolatmenetét tükrözi, vagyis valószínűleg nem szerepel rajta minden, ami a vizsgán előfordulhat, úgyhogy nem árt megtanulni jól jegyzetelni. Laptoppal ugyan könnyebbnek tűnhet, de minden kutatás azt mutatja, hogy ez pusztán automatikus pötyögéshez vezet, míg a kézírás sokkal jobban ösztönöz a lényeglátásra és az összefüggések felismerésére, hiszen nem tudsz olyan gyorsan írni, hogy minden szót lejegyezz, ezért át- vagy újra kell fogalmaznod a hallottakat. Rengeteg technika van, amit elsajátíthatsz, mint pl. a Cornell-módszer vagy a gondolattérkép, de már azzal is átláthatóbbá teszed a leírtakat, ha tagolod a szöveget, megszámozod a témákat, kihagysz egy kis helyet ott, ahol lemaradtál, és leírod a példákat.

2.) Tájékozódj
Gyakran előfordul, hogy a szakos Facebook csoportokban egymás alatt sorjáznak az olyan kérdések, melyekre rövid keresgéléssel a kérdező is megtalálta volna a választ. Talán csökken az ilyen bejegyzések száma, ha elmented a következő linkeket. Itt találod a tárgyfelvétellel kapcsolatos dátumokat, a Hallgatói Követelményrendszert (HKR) pedig itt. Kattints ide, ha új diákigazolvány vagy matrica kell. Itt a könyvtári katalógus, a Tanulmányi Hivatalok elérhetőségei itt olvashatók. Itt nézz körül, ha nyelvet tanulnál, ide klikkelj, ha sportolnál. Ha mindezeket átböngészted, szellőztesd ki a fejed a Füvészkertben, vagy menj el jegyet venni a Jeges Estre.

3.) Ne lógj az előadásokról
Tényleg ne. Sokkal előnyösebb helyzetből indulsz a szóbelin, ha az oktatónak ismerős az arcod, a vizsgaidőszak kezdetén pedig nem egy teljesen ismeretlen anyagot kell majd elsajátítanod. További előny, hogy lesz saját jegyzeted, nem kell másoknak könyörögnöd, hogy szánjanak meg. Ide tartozik még az is, hogy a gyakorlati órákon engedélyezett 3 hiányzási lehetőséget se használd el szimpla lustaságból már a félév első hónapjaiban, mert ha később szükséged lesz még egy alkalomra, nem biztos, hogy elnéző lesz a tanárod.

welcome-to-college-life-college-head_2

4.) Merj segítséget kérni
Ha a tananyagban akadtál el, akkor próbáld meg minél pontosabban megfogalmazni, hogy mit nem értesz, vagy honnantól nem értesz valamit, mert így sokkal hatékonyabban tud segíteni az, akit megkérsz, hogy magyarázza el neked. Ha az oktatód felajánl zh vagy vizsga előtti konzultációs időpontot, akkor érdemes rá elmenni, mert általában 3-4 ember lézeng az ilyen alkalmakon, úgyhogy bátran felteheted a kérdéseidet, már csak azért is, mert az ilyen esetekben a tanárnak is van ideje hosszabban kifejteni egy témát. Ha lelki problémád van, és nincs kivel megbeszélned, keresd a Kortárs Segítő Csoportot (ők szintén ELTE-s hallgatók), vagy hívd fel a Kék Vonalat.

5.) Használd a tematikát
Általában az első zh-ig hanyagoljuk a sillabuszok átnézését, pedig hasznos lenne minél előbb kinyomtatni és átfutni őket. A legtöbbön feltüntetik az írásbelik várható időpontját, illetve azt is, hogy mi alapján kapod majd a félév végén a jegyedet, úgyhogy ha azt látod, hogy a kiselőadás az értékelésed 65%-át képezi majd, akkor nem árt elkezdeni csiszolgatni a retorikai képességeidet. Előfordul, hogy félkövér betűvel kiemelik az igazán fontos olvasmányokat, ebből tudhatod, mit lesz érdemes még a félév elején kijegyzetelni, mert a vizsga előtti héten már garantáltan nem lesz belőle elérhető példány egyetlen könyvtárban sem.

6.) Fogadd el, hogy változol
Sok minden történik a húszas éveink elején: másik városba megyünk tanulni, elkezdünk foglalkozni a pénzügyeinkkel, eltávolodunk néhány régi barátunktól és kezdetben, az egyetem is ijesztőnek tűnhet. Időnként bűntudatunk van, mert már nem telefonálunk haza minden nap, vagy mert bizonyos kérdésekről már másképp gondolkodunk, mint a családunk vagy a gimis ismerőseink. Az új környezettel, új emberekkel való találkozás rendszerint magával hozza a szemléletváltást is, ez egy teljesen normális folyamat, úgyhogy ne keseredj el, ha valaki a szemedre veti, hogy már nem vagy olyan, mint régen.

7.) Csatlakozz egy egyetemi közösséghez
Mindig jó új hobbit találni vagy új embereket megismerni. Erre az egyetemen is sok lehetőséged van: csatlakozz a Vitaklubhoz, esetleg az Eötvös Művészeti Együtteshez. Figyeld, hogy mikor hirdetnek felvételit a szakkollégiumok. Kérdezd meg, keres-e új tagokat a Perjátszó Kör, vagy gyere újságírónak az ELTE Online-hoz!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]