Új igények, új képzések – ELTE-konferencia Bükön

Számos szempontból rendhagyó konferenciára gyűltek össze december 5-én a Vas megyei Bükön az Eötvös Loránd Tudományegyetem képviselői, Nyugat-Magyarország meghatározó fürdőinek és szállodáinak vezetői, az egyházak kirendelt illetékesei, illetve a regionális turizmus egyéb szereplői, köztük a helyi önkormányzatok döntéshozói. A rövid, de annál fontosabb találkozó célja az új, duális turisztikai képzések részleteinek ismertetése volt.

Az ELTE részéről Dr. Németh István, a Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese, Dr. Juhász Gábor, a Társadalomtudományi Kar dékánja, valamint Dr. Scheuer Gyula kancellár képviseletében dr. Tóth Tibor József volt jelen a Savaria Egyetemi Központ sok más, az új képzésben érdekelt oktatója mellett.

A híres fürdőváros polgármesteri hivatalában tartott konferencia helyi házigazdája Dr. Németh Sándor polgármester volt, aki a szakmai előadások előtti üdvözlőbeszédében összefoglalta az új szakok létrehozását lehetővé tévő pályázat nehézségeit. A partnerek felkutatásától kezdve, a pályázat megírásán át, az utólagos egyeztetésekig minden kemény csapatmunka árán valósult meg, ahol rengeteg szereplőnek és szervezetnek kellett sikeresen és tartósan együtt dolgoznia.

DSC_4675

Fotó: Eredics Alexandra

 

Dr. Németh István rektorhelyettes is összefoglalással kezdte beszédét, felidézte az ELTE-csatlakozás jelenettette lehetőségeket és kérdéseket: „Az ELTE Savaria Egyetemi Központ az a hely kíván lenni, ahol az ELTE kiemelkedően értékes alapkutatásait a gyakorlatba ültetjük át: az alkalmazott tudás fellegvára ezentúl Szombathely! Ezt a célt szolgálja a duális mérnökképzés, a hagyományos tanárképzés, a sporttudományi képzések, illetve a Társadalomtudományi Kar égisze alatt megszülető duális turisztikai szakok és szakirányok. Értékes tudást és piacképes diplomát szeretnénk átadni a nálunk végzett hallgatóknak, ezt szolgálja ez az új kezdeményezés is.”

DSC_4681

Fotó: Eredics Alexandra

Az első szakmai tárgyú előadás a képzés koordinátoráé, Dr. Tóth Gábor egyetemi docensé volt. A pályázat céljai között ismertette a vasi és zalai turizmus növekvő szakemberigényeit és az ágazat húzóerővé válását, ami a régióban különösen fontos tényező; ennek a potenciálnak a kihasználásához nyújtanak segítséget a SEK-en induló új képzések. A projekt sikerében elengedhetetlenek azok a piaci partnerek, akiknél a leendő hallgatók a duális gyakorlatukat töltik. Ez a képzési forma számtalan terhet ró mindkét félre, de az eredmény kifizetődő a hallgató, az egyetem és a partnercég számára is: életszerű környezetben, saját igényeiknek megfelelően készítik fel az erre alkalmas tetterős diákokat. „Az ELTE nem tervez kérészéletű képzéseket, élvonalbeli gazdasági műhelyt szeretnénk létrehozni.”– zárta szavait a docens.

DSC_4693

Fotó: Eredics Alexandra

Farsang Ágota, Nagyváradi Katalin és Dr. Varga Imre leendő oktatók és a képzések vezetői a szakok és szakirányok szakmai tartalmát ismertették a hallgatósággal, illetve vázolták a mérnökképzésben már kiforrottan működő duális rendszer felépítését is: a hallgatók a szorgalmi időszakban az egyetemen tanulnak, nyáron és tanszünetben pedig a cégek csapatát erősítik. A gyógy- és egészségturizmus mellett a vallás- és kulturális turizmus szak szerepel a hamarosan bevezetendő képzések között. Boros László Attila, a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum vezérigazgatója a partnercégek nézőpontjából vizsgálva közelítette meg a duális képzések lehetőségeit. Kiemelte a fiatal és innovatív munkaerő előnyeit, de fontosnak tartotta a tervezhetőséget és az új szakkal járó szakmai minőséget is.

DSC_4699

Fotó: Eredics Alexandra

A konferencia rövid és tartalmas prezentációit Dr. Juhász Gábor dékán méltatta: „Nem csak egy projekt, hanem egy valódi innovatív kezdeményezés indul el itt.” A szakmai előadássorozatot kötetlen beszélgetés és állóvacsora zárta.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]