Az ELTE konferenciatolmács-képzés támogatója

Az Európai Parlament Tolmácsolási és Konferenciaszervezési Főigazgatósága megközelítőleg húsz éve működik együtt a BTK Fordító- és Tolmácsképző Tanszékével, és pártfogolja az ott folyó konferenciatolmács-képzést. A két fél a 2017–2019 közötti időszakra újabb megegyezést kötött.

ford_EPA legutóbbi, 2017 októberében aláírt megállapodás tárgya a konferenciatolmácsok új generációjának képzése terén való összefogás, különös tekintettel az új technológiák felhasználására a tolmácsolásban. A kooperáció konkrét területét képezi például a pedagógiai segítségnyújtás távoktatás formájában. A tanszék munkatársai félévente többször tartanak „virtuális tanórákat”, vagyis olyan videókonferenciákat, amelyeken a tanszék oktatói mellett az Európai Parlament tolmácsoktatói is részt vesznek. Ezen kívül a konferenciatolmács-hallgatók a tavaszi félévben tanulmányi látogatást tesznek az európai intézményekben, ahol a tolmácsok munkájával ismerkednek.

Az Európai Parlament Tolmácsolási és Konferenciaszervezési Főigazgatósága Magyarországról csak az ELTE-vel köt támogatási együttműködést. A tanszéken évente 10-12 diák szerez európai uniós szakirányú konferenciatolmács szakképzettséget a magyar, angol, francia, német, spanyol, olasz nyelvek valamely párkombinációjából. Az Európai Unió intézményeiben dolgozó főállású és szabadúszó szakemberek többsége az ELTE-n szerzi diplomáját.

Forrás: www.elte.hu

Kép forrása: www.europapont.blog.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]