Tovább tüntettek a tanszabadságért

Április 9-én tartotta eddigi legnagyobb tüntetését a Szabad Oktatásért csoport. A rendezők becslése szerint közel hetvenezer ember követelte Áder Jánostól, hogy gyakoroljon alkotmányos vétót. A tüntetés hivatalosan már véget ért, azonban egy nagyobb csoport az EMMI épületétől a Fidesz-székház felé vette útját.

A netadós tüntetés óta nem látott tömeget vitt az utcára a Szabad Oktatásért csoport. Az eredeti helyszín helyett ezért a Várkert Bazárhoz hívták a tüntetőket. Az öt órás kezdéskor még özönlöttek az emberek az Ybl Miklós térre. Az itt elhangzott beszédek után, a tüntetők egy felvezető autót követve indultak meg a Kossuth Lajos térre. Az emberfolyam oly hosszú volt, hogy mikor a menet eleje elérte a Parlamentet, a vége még csak akkor indult el a Várkert Bazártól.
16661022_cbc6a99952b5c16b47bc200cf54877cd_wm

A tér kapacitása nem volt elegendő, többen az Alkotmány utcából hallgatták az elhangzó beszédeket, melynek sorát Bródy Gábor kezdte. Őt követően Rodics Katalin állt a mikrofon elé, s emelt szót a civil szféráért. A zárszót Márton Péter mondta el, majd a jelenlévők még közösen elénekelték a “Ha én rózsa volnék” című számot, majd a Himnuszt. A hivatalos program ekkor véget ért. A többség azonban mozdulatlan maradt, majd a Parlament felé közeledve kezdett rigmusokat kiáltani. Kilenc óra magasságában, körülbelül egy-kétezer ember megindult az EMMI épületéhez, majd onnan tovább a Fidesz-székházhoz.

A tüntetés még ezekben a percekben is tart.
A szervezők szerdára hirdették meg következő akciójukat, amikor a Hősök terén fogják kinyilvánítani véleményüket.

Képek: index.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]