Veszélyben a CEU, ki áll ki mellette?

Ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem (CEU) működését az a törvénymódosító javaslat, amely a külföldön akkreditált egyetemek működését külföldi székhely fenntartásához kötné. A magyar tudományos életben hatalmas visszhangot váltott ki a hír, számos intézmény és elismert tudós állt ki a CEU mellett – köztük az ELTE egyes intézményei is.

A kormány által benyújtott és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter által képviselt törvénymódosító javaslat úgy írná át a felsőoktatásról szóló törvényt, hogy a külföldi akkreditációval rendelkező, de Magyarországon működő egyetemek csak akkor szerezhetnek működési engedélyt, ha az anyaországban is működtetnek kampuszt. Akár Soros György ellen irányul a támadás, akár valóban a külföldi kamuegyetemeket kívánják kiszorítani az országból, az alulfinanszírozott magyar felsőoktatás minden bizonnyal megszenvedné a CEU elvesztését. Számos magyar egyetem tart fenn kapcsolatot az egyébként New York államban bejegyzett CEU-val (például az ELTE BTK főépületében közös ELTE-CEU középkortudományi könyvtár működik), amelynek képzési palettája ugyan nem teljes alapképzési szakok híján, mégis kiemelkedő eredményeket ér el a felsőoktatási rangsorokban.

A törvényjavaslat ellen az elsők között szólalt fel Lovász László, az Akadémia elnöke, emellett az Oktatói Hálózat és az akadémikusokból álló Stádium 28 Kör nevű szervezet is tiltakozását fejezte ki. Az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete és a Bibó István Szakkollégium  és az Angelusz Róbert Szakkollégium csatlakozott egyelőre elsőként az ELTE-s szervezeti egységek közül. A nemzetközi onlájn petíciónak már több, mint 18.000 aláírója van.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elhangzott vádakra a CEU rektora közleményt adott ki:

„A CEU teljes mértékben visszautasítja Magyarország miniszterelnökének azon hamis állítását, hogy a CEU csalást követ el. Ellentétben a Miniszterelnök kijelentésével, jelenleg nincsen érvényben olyan törvény Magyarországon, amely megköveteli, hogy az egyetemek származási országukban is folytassanak képzést annak érdekében, hogy Magyarországon diplomát adhassanak ki. A CEU jogosult (akkreditált) arra, hogy magyar és amerikai diplomát adjon ki. 25 éve a magyar törvényeket betartva veszünk részt a magyar felsőoktatásban – bármilyen ennek ellentmondó kijelentés hamis. Szeretnénk azt is megjegyezni, hogy a Miniszterelnök kijelentésével ellentétben egyetemünk hivatalosan bejegyzett és világszerte ismert neve Közép-európai Egyetem (CEU).”

Sem az országos hallgatói érdekképviseleti szervezet (HÖOK) sem az ELTE HÖK bármelyik részönkormányzata nem állt ki hivatalos közleményben a CEU mellett, pedig éppen ideje lenne megállítani a kormányzat a magyar felsőoktatás autonómiáját (ld. “genderszak”) és egyáltalán létét (ld. szakközépiskolák és gimnáziumok átalakítása) veszélyeztető intézkedéseit. A CEU akár csak infrastruktúrájával, például könyvtáraival, akár tudományos műhelyeivel, konferenciáival, kiadványaival a budapesti, így a magyar tudományos élet meghatározó intézménye, ellehetetlenítése nem “csak” a professzorok és akadémikusok világát, hanem a magyar egyetemek minden hallgatóját hátrányosan érintené.

Kép: I stand with CEU

A cikkben közölt nem tényszerű állítások kizárólag a szerző véleményét tükrözik.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]