Újraszabályozzák a hökösök ösztöndíjait

Néhány ezer forinttól a több százezerig terjed jelenleg a hallgatói önkormányzatok tisztségviselőinek fizetése, miközben rengetegen dolgoznak ingyen a rendszerben.

Egyes felsőoktatási intézményekben az elvégzett munkához képest alacsony, máshol rendkívül magas a Hallgatói Önkormányzatok tisztségviselőinek ösztöndíja. Az Eduline tudomása szerint az egyik legnagyobb egyetem hallgatói önkormányzatánál az EHÖK elnökének a hivatalos ösztöndíja meghaladja a 300 ezer forintot havonta. Az elnök teendői közé tartozik a hallgatói alapítványok és cégek átlátható irányítása is, ezért jár a méltányos összeg.

Más közepes vagy kisebb vidéki intézményekben alacsony fizetésért segítik társaikat a hökösök, ez sokaknál alig emelkedik tízezer forint fölé. Persze a rendszer hírhedt a furcsaságairól is, a Szegedi Tudományegyetemen például Török Márk elnök fizetése ugyan hivatalosan csak 70 ezer forint, mivel az ottani HÖK mögött átláthatatlan alapítvány- és céghálózat áll egyéb jövedelmek is feltételezhetők.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának 2017-es első közgyűlésén az eltérések kisimítása érdekében úgy határozott, hogy átalakítják a közéleti ösztöndíjként nyerhető fizetésekre vonatkozó szabályozást. A HÖOK közleménye szerint a Közgyűlés elkötelezett abban, hogy a hallgatói érdekképviseleti rendszer átláthatóan, jól szabályozottan, változó körülmények között is stabilan működjön, amit a hallgatói közéletben feladatokat ellátók jutalmazásának rendszerén keresztül is biztosítani kíván. Az ülés során meghatároztak egy szempontrendzsert, amelynek alapján egy a közgyűlés által felkért testület fog szabálymódosítást kidolgozni az elkövetkező három hétben.

Forrás: eduline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]