Miért hasznos a nemzetközi diákigazolvány?

Külföldön tanulóknak és külföldre utazóknak hasznos, ha kiváltják a nemzetközi diákigazolványt, vagyis az ISIC kártyát, ugyanis így számos kedvezményben részesülhetnek.

Az igazolványt százhúsz ország több mint negyvenezer elfogadóhelyén lehet használni. Ha külföldön igazolod vele, hogy diák vagy, az UNESCO világörökségi listáján szereplő műemlékeket 20-50% kedvezménnyel látogathatod. A kártya aktiválás után telefonkártyaként, internetezéshez, ingyenes segítségnyújtáshoz és tanácsadáshoz is használható. A legtöbben azonban az utazási kedvezményekért váltják ki, ugyanis nem csak az országon belüli menetjegyek, hanem repülőjegy is kedvezményes áron vásárolható vele. Magyarországon a MÁV és a Volán nem, viszont a BKV elfogadja a nemzetközi diákigazolványt, így a diploma megszerzése után akár egy évvel is igénybe lehet venni a hallgatói jogviszonyért járó utazási kedvezményt. A nemzetközi igazolványokkal az OTP Travel irodáiban kedvezményes diák- és tanár repülőjegyeket lehet vásárolni 65 légitársaság járataira is.

A kártya elfogadása országonként változó, de a legtöbb helyen elfogadják, ráadásul a kedvezmények köre folyamatosan bővül. Főként kulturális intézmények, éttermek és szállások biztosítanak árengedményeket. Minden ISIC diákigazolvány EUB kedvezményes biztosítást is tartalmaz.

Az ISIC diákigazolványt tizenkét éven felüli középiskolás és felsőoktatásban tanuló diákok igényelhetik a hallgatói jogviszonyuk igazolása és 2610Ft befizetése után. Az irat szeptembertől a következő év december 31-ig érvényes. A diákigazolvány (International Student Identity Card) mellett 2050Ft-os áron tanárigazolványt, és ifjúsági igazolványt is lehet igényelni. Az International Teacher Identity Card-hoz a személyigazolvány és igazolványkép mellett munkáltatói igazolása is szükség van, teljes munkaidőben tanító pedagógusok kérhetik. A nemzetközi ifjúsági igazolvány (International Youth Travel Card) huszonhat év alatti fiataloknak igényelhető. Az ifjúsági igazolvány a kiváltástól számított 1 naptári évig érvényes.

A kártya nagyobb városok utazási irodáiban váltható ki, 3-5 munkanapon belül elkészül. Ezután személyesen lehet átvenni, vagy a postázás további költsége 500Ft. Országszerte az ezen az oldalon feltüntetett irodákban lehet kiváltani. Ha az ISIC diákigazolványt online szeretnéd igényelni, az igénylés menete a következő: Az „igénylés” gombra való kattintással válaszd ki a kártya típusát. Az átvétel és a fizetési mód kiválasztásánál több opció is kínálkozik. A kártya átvehető a megrendelő által megjelölt OTP Travel Irodában helyszíni fizetéssel, vagy pedig online fizetéssel, postai kézbesítéssel. Az igényléskor ki kell tölteni egy online adatlapot, melyhez csatolmányként feltöltendők az igazoló dokumentumok és a később majd az iraton szereplő fényképünk. Az adatok ellenőrzése, esetleges javítása után az igénylés gombra kattintva el is küldtük a megrendelést, melyről a rendszer automatikus visszaigazoló e-mailt küld.

Forrás: EdulinehallgatoponttekelleszISIC

Kép: statravel.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]