Hatalmas az atomsugárzás Fukushimában

A Fukushima Daiicsi atomerőmű 2011-ben károsodott 2-es blokkjában olyan erős a sugárzás, hogy két óra alatt végzett a beküldött robottal.

Ez volt az első alkalom, hogy beküldött géppel vizsgálták a sugárzás mértékét a 2-es blokkban. A robotnak két feladata lett volna bent, a vizsgálódás és takarítás. A gépre kamerát rögzítettek az események figyelemmel követésének eszközeként, viszont ennek elromlásához két óra sem kellett, így azonnal visszahívták a robotot. Az AP elmondása szerint a robot úgy lett tervezve, hogy összesen 1000 sievertnyi sugárzást bírjon, azonban a két óra alatt több, mint 1300 sievertnyi sugárzás érte a gépet. A mértéket jelezve: az embereknél a bénulás és a halál 10 sievert fölött következik be.

A Tokiói Elektromosenergia-szolgáltató Vállalat (TEPCO) dolgozói két robot beküldését tervezték, az első egy magasnyomású vízsugárral takarította volna az utat társa előtt, hogy hozzásegítse a blokkban esett szerkezeti károk feltérképezéséhez és fényképpel való dokumentálásához. A másik robot sugárzásbírása megegyezik a tönkrement gépével, ennek ellenére hamarosan beküldik a blokkba.

Forrás: hvg

Kép: rt.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]