Fedezz fel új bolygókat Te is!

Több mint 100 bolygójelöltet fedeztek fel a Hawaiin lévő obszervatórium segítségével, de még többet is találhatnak.

A radiális gyorsulás sikeres módszer a bolygótalálásra. Azon alapszik, hogy a bolygó és a csillag, amely körül a bolygó kering, kölcsönösen befolyásolják egymás gravitációját. A bolygó a csillagból gravitációs ereje révén apró megingást vált ki, ezt a csillagászok kifinomult eszközei észlelik. A Lalande 21185 a Naphoz negyedik legközelebbi csillag, tömege 40 százaléka a Nap súlyának. Körülötte kering az egyik, radiális gyorsulással megtalált bolygó. Keringési ideje kevesebb, mint tíz földi nap.

A Naprendszeren kívüli exobolygókat az asztronómusok a hawaii Mauna Kea vulkán csúcsán álló HIRES színképelemzőjének segítségével találták meg, a radiális gyorsulás módszerével összegyűjtött adatokat elemezve. Azonban még több bolygóra lelhetnek, ha az 1600 csillagon végzett 61 ezer önálló mérés eredményeit elemzik. Az exobolygókra vonatkozó legnagyobb, nyilvánosságra hozott adathalmazt az Astronomical Journal című lapban mutatták be a szakértők.

A kutatócsoport reményei szerint adataik hamarosan mindenki számára elérhetők lesznek, s ösztönzővé válnak a világ csillagászainak saját, új megfigyelések tételére a potenciális bolygók kutatásának terén.

Az interneten angol nyelvű útmutató található az amatőr bolygókeresőknek , emellett az exobolygók keresésének módszeréről is lehet olvasni.

Forrás: Librarius

Kép: 24.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]