Összefogott az ELTE és az MTA, új kutatóintézetet hoznak létre

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara és a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja több tudományterület nemzetközileg elismert kutatóinak együttműködésében új stratégiai kutatóműhelyt hoz létre, hogy megértsék a talajminőség változásainak hátterét és új javító megoldásokat dolgozzanak ki.

A mezőgazdasági termelés sajátos velejárója a talajminőség romlása, noha a legfontosabb feltételesen megújuló természeti erőforrás a talaj – írja az ELTE és az MTA közös közleménye. Mivel a talajminőség romlásával a talajfunkciók is csökkennek, a kutatás célja, hogy a talajminőség fenntartása szempontjából kedvező és az ideális talajbióta-közösségszerkezetet (baktériumok, gombák, mikro- és mezofauna) megtartó termesztési módokat határozzanak meg, illetve javaslatot tegyenek a mikrobiális funkciókat pótló, kiegészítő talajoltó készítmények összetételére, alkalmazásuk optimálására.

Az Egyetem és az Akadémia közös kutatóműhelyének célja, hogy korszakalkotó, környezetkímélő és könnyen fenntartható növénytermesztési eljárásokat dolgozzanak ki. Az Európai Únió 537, 5 millió forinttal, a Kiválósági Központ 100 százalékos intenzitással támogatja a projektet.

A nemzetközi hírű kutatóközpontok munkatársaiból öt új munkahely létrehozásával az ELTE martonvásári telephelyén, az MTA ATK együttműködésével kialakítandó Kiválósági Központban az ELTE és az ATK 2-2 intézete mintegy 20 kutatóval vesz részt. A beruházók külföldi kapcsolataik kiterjesztésével Kelet-Közép-Európai Fenntartható Talajerőforrás-gazdálkodási Tudásközpontot is ki szeretnének alakítani – áll a közleményben.

Forrás: eduline.hu
Kép: birtokrend.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]