Az első képek egy különleges korallzátonyról

A Greenpeace természetvédő aktivistái közzétették az Amazonas-torkolat térségében, mintegy 1000km hosszan húzódó újonnan felfedezett korallzátonyról készült első képeket.

A 9.500 négyzetkilométeren elterülő zátony azért is különleges, mert a kutatók mindeddig azt hitték, hogy a kedvezőtlen körülmények miatt, a térségben nem alakultak ki jelentős korallzátonyok. Szokatlan, hogy ilyen fényviszonyok mellett és ilyen kémiai összetételű vízben ilyen kiterjedt korallrendszer alakuljon ki.

_93860009_gp0stqh8t_pressmediaA Greenpeace arra is felhívta a figyelmet, írja a BBC, hogy a térségben olajfúrási munkálatok kezdődhetnek, amennyiben az erre pályázó cégek megkapják a szükséges engedélyeket a brazil kormánytól. Ez nem csak azért lenne káros, mert maga a zátony is jelentős mértékben elpusztulna, hanem mert számtalan faj elvesztené a természetes élőhelyét. Az aktivisták szerint nagy esély van arra, hogy a zátonyban mindeddig felfedezetlen fajok is élhetnek, az olajfúrás pedig még azelőtt elpusztíthatná őket, mielőtt a tudósok felmérhetnék a térség biodiverzitását.

_93860123_gp0stqh8s_pressmediaA természetvédők elsődleges célja, hogy feltérképezzék a zátony egész kiterjedését, ez nem kis feladat és egyelőre csak a korall 5%-át sikerült alaposan felmérni.

 

További képek a BBC cikkében.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]