A gyorsolvasás titkai – egy kis segítség a vizsgaidőszakhoz

Habár a vizsgaidőszak már elindult, a java még jócskán hátravan. Sajnos gyakran esünk abba a hibába, hogy túl gyorsan olvassuk el a tananyagot és nem fogunk fel belőle semmit, vagy pedig túl lassan és soha nem érünk a végére. Íme, néhány tipp, hogy megfelelő tempóban olvassunk.

Az egyik legfontosabb szempont az, hogy leszokjunk az iskolás évek elején megtanult szavankénti olvasásról. Ezt elősegíti a sor közepén történő rögzítés, vagyis tekintetünk nem áll meg minden szónál, így egy egész sor tartalmát „szippanthatjuk fel”.

Szintén hasznos lehet, ha olyan lassan olvasunk, amennyire csak képesek vagyunk. Ezután a normális tempónk is gyorsabbá válik. Ugyancsak rossz szokásunk, hogy szemünk áttéved más sorokra is olvasás közben. Remek megoldás, ha kartonlappal letakarjuk az adott sor előtti, illetve utáni részt, ezzel megakadályozva a visszakeresés lehetőségét.

Végül pedig érdemes elhagyni az olvasott szavak hangtalanul való megformálását, ugyanis a szemünk és az agyunk háromszor, vagy akár ötször gyorsabban végez egy szóval, mint a hangképző szervünk a néma hangalak megformálásával. Egy ceruza keresztben a fogaink közé, és már le is szoktunk az ajkak néma mozgatásáról!

Forrás: tanulasmodszertan.hueduline.hu

Kép: tumblr.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]