Megszületett a legújabb nemzetközi rangsor

A Times Higher Education (THE) a napokban publikálta az idei felsőoktatási rangsorát, amelybe hét magyar egyetem – köztük az ELTE – is bekerült.

A nemrég megjelent rangsor a Times Higher Education BRICS and Emerging Economies Rankings nevet kapta. Összesen ötven kevésbé fejlett ország felsőoktatási intézményeit vizsgálták meg, és ezekből készült el a háromszáz intézményt tartalmazó lista. A listán negyvenegy ország képviselteti magát.

A lista összeállításához tizenhárom mutatók használtak a létrehozók. Az egyetemek erősségeit a fő tevékenységi körökben nézték meg: oktatás, kutatás, tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés tekintetében, de nagy hangsúlyt kaptak az egyetemek ipari-gazdasági kapcsolatai is.

A rangsorban a legjobb helyet (16. hely) a magyarországi intézmények közül a Közép-európai Egyetem (CEU) szerezte meg. A Semmelweis Egyetem 65., a Pécsi Tudományegyetem 122., az Eötvös Loránd Tudományegyetem 123., a Szegedi Tudományegyetem pedig 129. helyet érte el. Szerepel még a ranglistán a Budapesti Műszaki és Gazdálkodástudományi Egyetem (154. hely), illetve a Debreceni Egyetem (201-250.).

Megfigyelhető, hogy az első tíz egyetem közül hat Kínában található. Az élen a pekingi egyetem áll, amelyet a Tsinhua University követ. A harmadik helyet a moszkvai Lomonoszov foglalta el, a negyediket pedig a fokvárosi egyetem (a nyolcadik helyet is a Dél-afrikai Köztársaság egyik egyeteme kapta).

Forrás: eduline.hu

Kiemelt kép: elteonline.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]