Így alakul át az anglisztika alapszakos képzés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a napokban jelentette meg, hogy 2017 szeptemberétől egyes szakok képzési tulajdonságai hogyan változnak. Több szak megszűnése mellett a szakokon belüli specializációk száma is lecsökken.

A módosítás szerint a bölcsészettudomány képzési területen az anglisztika alapszakon és a művészet képzés terület több szakán (pl. színművész, színházrendező, táncművész, textiltervező) megszűnnek a korábban választható szakirányok. 

Az ELTE-n is működő anglisztika szak esetében ez azt jelenti, hogy a két nyelvterületet megkülönböztető angol és amerikanisztika szakirány megszűnik. A választható specializációk megmaradása felsőoktatási intézményenként változik.

Megkerestük az ELTE Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézetének vezetőit, és megkérdeztük őket arról, hogy mi a véleményük a változásokról, illetve azok milyen hatással vannak a tanulmányokra, oktatásszervezésre.

Szalay Krisztina, az Angol-Amerikai Intézet tanulmányi intézetigazgató-helyettese elmondta, hogy tulajdonképpen az új rendelet csak terminológiai változást jelent. Tájékoztatást adott, hogy a szakirány ott marad meg, ahol egy adott szakterületen belül külön képzés van (pl. a francia a romanisztikán belül). Amikor az adott szakon viszont a hallgatók tanulmányaik során választanak egy tudományos érdeklődésük szerinti irányt, specializációnak nevezik innentől. Így tehát az angol és amerikai szakirányt a rendelet specializációvá változtatja, de az ELTE már idén szeptembertől az anglisztika szakon specializációkat indított a szakirányok helyett. Szalay Krisztina szerint ez a rendszer megnyitását jelenti, ugyanis az intézmény saját profiljának megfelelő fajtájú és számú specializációt tud majd indítani. Az ELTE szeptemberben indult specializációi minden gond nélkül indultak az intézetigazató-helyettes szerint.

Kenyeres János intézetigazgató megerősítette a kollégája által elmondottakat. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az eduline-on megjelent cikket is kiegészítették időközben: “Az oktatásért felelős államtitkárság jelezte szerkesztőségünk felé, hogy a szakirányok törlése ellenére az intézmények által indítható specializációk megmaradhatnak, ez intézményi hatáskör.”

Így tehát az ELTE-n megmarad az anglisztika és az amerikanisztika szétválasztása specializáció formájában, illetve további specializációk indítására is lehetőség van.

Kiemelt kép: az ELTE Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet Könyvtára (film.elte.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]