Hatvan éve alakult a MEFESZ

Az 1956-os forradalom előtt, 1956. október 13-án, Szegeden alakult meg a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ), ami óriási szerepet játszott a forradalmi eseményekben. A MEFESZ október 16-án fogalmazta meg politikai követeléseit, majd október 17-én felhívással fordult az ország többi egyeteméhez.

 

A MEFESZ követelései nagy utat jártak be a szervezet megalakulása után, ugyanis ezek a politikai célok váltak 1956. október 22-én az ország követeléseivé, amikor több egyetemen és főiskolán szintén elfogadták őket. A MEFESZ alapelvei, a fennálló hatalommal szemben, a közvetlen demokráciából nőttek ki, a szervezet maga is néhány fiatal egyetemista kezdeményezéséből alakult.

Az első napokban a MEFESZ csak tanulmányi és szociális célokat fogalmazott meg, az elhatározás azonban hamar megváltozott. Október 16-án megjelentek a szervezet politikai követelései, amelyek a nemzet függetlenségét, a nemzeti jelképek visszaállítását, a szabad demokratikus választási rendszer bevezetését , az elmúlt időszak bűnösei felelősségre vonását, az orosz csapatok távozását és Nagy Imrének a vezetésbe való beválasztását irányozták elő.

A szegedi egyetemisták mozgolódásáról a Szabad Nép című napilap is beszámolt 1956. Október 21-én.

Screen Shot 2016-10-16 at 12.33.35

 

Forrás: mefesz.hu

Kiemelt kép: mefesz.hu

Kép: Népszabadság archívum

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]