Bob Dylan nem beszél

Csütörtökön hozta nyilvánosságra a Svéd Királyi Akadémia, hogy Bob Dylan veheti át idén az irodalmi Nobel-díjat. A The Washington Post amerikai napilap értesülése szerint Dylan nem reagált a Nobel-díjra.

Az amerikai zenész a Las Vegas-i koncertjén sem tett említést a díjról rajongói előtt. Nem reagált a közönség éljenzésére, még a Nobel-díját emlegető bekiabálásokra sem.

A Királyi Akadémia mindeddig csak az énekes ügynökével és koncertszervezőjével tudott kapcsolatba lépni. Még azt sem tudják, hogy Bob Dylannak egyáltalán szándékában áll-e részt venni a december 10-ei díjátadó ünnepségen.

Nemcsak az irodalmi Nobel-díjat fogadja ilyen közönnyel az amerikai énekes, aki számtalan elismerésben részesült már. Tizenkét Grammy-díj birtokosa, kapott Oscar-díjat, átvehette az amerikai elnöki szabadság-érdemrendet, a francia becsületrendet, és még egy külön Pulitzer-díjat is. Nyilvánosan még egyik kitüntetését sem köszönte meg, és mindig a lehető legtömörebben reagált az elismerésekre.

A Királyi Akadémia bejelentése után még a zenész közösségi oldalai is több óráig hallgattak. Később csak a tényt közölték különösebb kommentár nélkül. Dylan hallgatása ellenére a zenésztárs Nobel-díját több rock sztár örömmel fogadta, és még Barack Obama is gratulált Twitteren keresztül egyik kedvenc költőjének.

Az amerikai zenész egyik barátja, Bob Neuwirth énekes azt mondta a The Washington Postnak, még az is előfordulhat, hogy Dylan soha nem fogja még csak megköszönni sem a Svéd Királyi Akadémia elismerését.

 

Forrás: index.hu, mti.hu, The Washington Post

Kiemelt kép: Xavier Badosa, flickr

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]