Erasmus mindenkinek! – Bővülhet a résztvevők köre

Ha eddig csak az anyagiak tartottak vissza az Erasmustól, akkor jó hírünk van! A következő tanévtől még több hallgató kaphat szociális támogatást az ösztöndíj mellé. A 2015/2016-os tanévben ezt a kiutazók több mint 20%-a kaphatta meg, jövőre ez a szám jó eséllyel növekedni fog.

Biztos mindannyian hallottátok a rémhíreket, miszerint az Erasmus ösztöndíj édeskevés a külföldi megélhetéshez. A Tempus Közalapítvány, a program hazai koordinátora a következő tanévtől még több szociális kiegészítő támogatást biztosít, hogy azok a hallgatók is tudjanak pályázni, akik eddig ezt nem engedhették meg maguknak. A hátrányos helyzetű diákok mellett a fogyatékossággal élő vagy tartósan beteg hallgatók is igényelhetnek kiegészítő támogatást, ezáltal még tovább bővülhet a programban résztvevők köre.

A 2016/2017-es tanévben 49 magyarországi felsőoktatási intézmény küldhet diákokat külföldre tanulni az uniós támogatású Erasmus+ programmal. A nagy hagyományokkal rendelkező, világszerte ismert és elismert program ösztöndíjasai ugyanazokat a jogokat élvezhetik kint tartózkodásuk során, mint az ottani hallgatók. Tandíjat és egyéb költségeket nem kell fizetniük, viszont olyan tudással és élményekkel gazdagodhatnak, amelyek későbbi karrierjüket is jelentősen meghatározhatják. Küldő intézményük pedig a külföldön végzett tanulmányaikat a képzési programjuk részeként köteles elismerni.

A következő tanévben várhatóan több mint 4100 magyar hallgató vehet részt a programban. Közülük 900-an szakmai gyakorlatukat tölthetik külföldi cégeknél, vállalatoknál vagy szervezeteknél; 3200-an pedig egyetemi tanulmányaikat folytathatják nemzetközi környezetben a program támogatásával.

Nem csak a szociális támogatással kiegészítve, de alapjáraton is magasabb ösztöndíjat kaphattok, ha a következő félévtől pályáztok. Célországtól függően havi 400–600 euró támogatásban részesülhetnek a diákok, emellett a rászoruló pályázók szociális alapon havi 100 euró kiegészítő támogatást is igényelhetnek. Ennek szempontrendszerét a közelmúltban kibővítették, amitől azt várják, hogy a hátrányos helyzetben lévő hallgatók is egyre nagyobb számban kapcsolódnak be a programba.

Ha a pénz miatt már nem aggódsz, de amiatt igen, hogy miként fogsz idegen nyelven boldogulni, akkor sincs pánikra semmi ok, ugyanis az Erasmus+-program további újdonsága, hogy a hallgatók számára ingyenes online nyelvi szintfelmérést, illetve nyelvtanulási lehetőséget biztosít a mobilitás során. Az eddigi angol, német, francia, olasz, spanyol és holland nyelven túl a következő tanévtől már cseh, dán, görög, lengyel, svéd, valamint portugál nyelven is elérhető a szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy még felkészültebben érkezzetek meg a választott országba.

Forrás: edupress.hu

kép: tsi.lv

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]