Digitális humanizmus – indul a reneszánsz tanulmányok MA hetedik évfolyama

Az interdiszciplináris szak oktatói és hallgatói szeretettel várják a reneszánsz (14-17. század) és a digitális bölcsészettudomány iránt érdeklődő, mesterszakra készülő hallgatókat a január 28-i tájékoztató fórumon. A szak sokszínűségét jellemzi, hogy a hallgatók szabadon választhatnak az irodalom, történelem, filozófia, művészettörténet, olasz, francia, spanyol, németalföldi és portugál modulok közül, ugyanakkor informatikai, adatbázis-építési tapasztalatokat is szereznek.

A szakra azokat a hallgatókat várják, akiket érdekel a későközépkortól a felvilágosodásig tartó időszak történelme, irodalma, művészete, filozófiája, s azokat, akik nem idegenkednek a történelmi múlt korszerű, információtörténeti szemléletétől. 

A diákoknak lehetőségük van személyre szabott tanulmányi tervet összeállítani a késő középkortól a kora újkorig tartó időszakkal foglalkozó különféle tudományterületeken. Nagy hangsúlyt fektetnek a hallgatók mentorálására a szakon – igyekeznek minél több lehetőséget biztosítani akár tudományos, akár digitalizálási projektbe való bekapcsolódásra. A szak nem klasszikus értelemben vett bölcsészettudományi képzés: informatikai, adatbázis-építési ismereteket és gyakorlatot is szereznek a hallgatók, amelyek akkor is fontos előnyt biztosítanak számukra az elhelyezkedésben, ha nem tudományos pályára készülnek.

Az elmúlt tanévben a szak kutatói és hallgatói több tudományos pályázatot nyertek el (MTA Lendület, OTKA, nemzetközileg támogatott EU-pályázatírás), és részt vesznek az OSZK Digitális Filológia osztályának megtervezésében, ez hozzásegíti a hallgatókat ahhoz, hogy a szak elvégzése után a végzettségüknek megfelelő tudományos vagy szerkesztői, kiadói, digitalizálási tapasztalatokat megkívánó könyvtári, levéltári vagy múzeumi munkakört is betölthessenek.

A szak számos külföldi egyetemmel tart szoros kapcsolatot, így a diákok Tours, Leiden, Firenze és Bécs mellett Európa több kiváló egyetemén folytathatnak tanulmányokat Erasmus-ösztöndíjjal.

A reneszánsz tanulmányok MA-ról még többet megtudhatnak az érdeklődők a tájékoztató fórumon január 28-án az ELTE BTK-n.

Helyszín: ELTE BTK A épület (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/a), 3. emelet, Horváth János terem (329)

Időpont: 2016. január 28., 12:00.

reneszansz_tajekoztato-2016

 

 

Kiemelt kép: hu.wikipedia.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]