Az idegenség alakzatai – irodalom- és kultúratudományos konferencia

A huszadik JAK (József Attila Kör) Tanulmányi Napok egynapos konferenciát szervez, melynek témája az idegenség fogalma például kulturális, politikai, identitásbeli, nemi és társadalmi aspektusból a kortárs észak-amerikai irodalom felől – azaz a konferencia nem korlátozódik az észak-amerikai irodalmi alkotásokra, sőt: mindenféle kultúratudományos diszciplínának teret ad.

“Idegen az, aki nem idevaló. Nem hazai tárgy vagy dolog, amely más etnikai, nemzeti vagy állami közösséget illet. Eddig nem tapasztalt jelenség, át nem élt esemény. Nem látott hely. Idegen embernek ne nyiss ajtót! Az idegennek különös, furcsa, szokásai vannak. Az idegennek szaga van. Az idegent feltétel nélkül be kell fogadni” – olvasható a huszadik JAK Tanulmányi Napok – Az idegenség alakzatai című konferenciájának Facebook-eseményénél.

Az egynapos konferencia a kortárs észak-amerikai irodalom értelmezési lehetőségei felől elindulva közelíti meg az idegenség fogalmát kulturális, politikai, identitásbeli, nemi és társadalmi aspektust figyelembe véve. Az esemény teret ad az olyan típusú megközelítéseknek is, amelyek a fogalmat európai kontextusban is tárgyalják, megteremtve ezzel a párbeszédet. A konferencia célja, hogy az idegenségfogalma(ka)t irodalmi műveken keresztül, valamint más, kultúratudományos diszciplínák felől közelítse, tágítva ezzel az irodalomértelmezés horizontját.

Jelentkezés esetén a tervezett 20 perces előadások címét és a hozzájuk tartozó 15-20 soros annotációkat az előadó nevével és elérhetőségeivel (értesítési e-mail cím, telefonszám, lakhely) a következő címre kell elküldeni január 30-ig: jaknapok@gmail.com. A felhívásra jelentkezőket a szervezők a legkésőbb február 5-ig értesítik.

A konferencián előadóknak a József Attila Kör utazási költségtérítést nyújt.

A konferencia helyszíne: Gödör Klub, 1061 Budapest, Király utca 8-10.

A konferencia időpontja: 2015. február 26. 10:00 – 18:00.

 

Kép: imgur.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]