A jó motivációs levél ismertetőjegyei

Ma már szinte alig lehet olyan álláspályázatot találni, amiben ne kérnének a delikvenstől az önéletrajz mellett motivációs levelet is. Amilyen könnyűnek tűnik azonban ennek a megírása, annál több buktatót rejt. Figyelem! Ha éppen nem álláskeresők vagytok, később is jól jöhetnek az alábbi tippek.

Az első és legfontosabb tanács: rólad szóljon! Számtalan sablont találhatsz a világhálón, azonban érdemes egyedül nekiülni a feladatnak, mert a sablon nem tudhatja helyetted, hogy miért az adott állást szeretnéd megpályázni, és milyen tapasztalatokkal, képességekkel rendelkezel.

Ami az önéletrajzba nem fért bele, annak itt a helye: bátran mesélhetsz a korábbi munkahelyi élményekről, például milyen feladatokat láttál el, milyen sikereket értél el, illetve ha nem rendelkezel előzetes munkatapasztalattal, akkor beszélj arról, hogy mit vársz attól a helytől, ahova jelentkezésed beadod, milyen jövőbeli terveid vannak a munkaerőpiacon.

A motivációs levél megírása előtt érdemes alaposan átolvasni az álláshirdetést, különös tekintettel arra a részre, hogy milyen elvárásokat támasztanak a pályázókkal szemben. Ezt követően érdemes végiggondolni, hogy a saját szakmai tapasztalataidból, illetve személyiségjegyeid közül melyek azok, amelyek fontosak és relevánsak lehetnek ezekkel kapcsolatban, hiszen a motivációs levél célja éppen az, hogy nyomatékosítsd, miért érdekel az adott állás, és melyek azok a tulajdonságaid, amelyek alapján Te vagy a legalkalmasabb a pozíció betöltésére.

Forrás: edupress.hu

Kép forrása: passthepaperwork.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]